Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

L’ORDINADOR DRAGON 32

 

pc1.JPG

 

L’AMEIB (Arxiu-Museu de l’Educació de les Illes Balears) presenta la primera peça del mes del curs 2013-2014: l’ordinador DRAGON 32.

 

La peça data dels anys vuitanta i procedeix del CEIP Felip Bauçà. L’equip de l’AMEIB va procedir a netejar-la.

 

Avui es mostra com un ordinador totalment obsolet, però fou una màquina, en el seu moment, que resultà absolutament innovadora i a l’abast del mercat domèstic.

Fabricant: Dragon Data, Ltd.

País: Gran Bretanya

Any: 1982

Microprocessador: Motorola MC6809E a 0.89 Mhz.

Memòria RAM: 32 Kb

La companyia de joguines Mettoy, arrelada a Gal·les, decidí a principis dels 80 introduir-se en el mercat de la informàtica domèstica. Agafant el nom de l’animal present en la bandera gal·lesa el varen anomenar "Dragon Data" a la nova divisió. El primer ordinador comercialitzat per aquesta marca seria el Dragon 32.

 

pc2.JPG

 

El Dragon incorporava el llenguatge intèrpret de BASIC de Microsoft en la ROM de 16K.

Els cassets d’àudio foren el mecanisme d'emmagatzematge de les computadores casolanes d’aquest temps.

El Dragon 32 era capaç d’executar altres sistemes operatius mitjançant una disquetera externa de 5 ¼’’ amb una capacitat de 175 Kb, incloent el FLEX, i fins i tot l’OS-9 (una variació d’UNIX). D’aquesta manera es podien carregar aplicacions de gestió com processadors de text, fulls de càlcul...

 

En el mercat privat de les computadores domèstiques, on els videojocs eren d’importància primordial, el Dragon perdé importància i mercat a causa de les seves escasses capacitats gràfiques; que eren inferiors a les màquines contemporànies tals com la Sinclair ZX, Spectrum i Commodore 64.