Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

ESCUT D’ESCOLA REPUBLICANA MIXTA

Aquest mes d’abril, l’AMEIB presenta com a Peça del Mes l’escut de les escoles de la segona República, Aquest objecte fou cedit a l’AMEIB el dia 5 de novembre de 2001 per Joan Mestres i Gavarró, aleshores Inspector d’Educació de les Illes Balears i es troba registrat amb els dígits A436 al fons museístic de la nostra entitat.

Escut_escola_republicana_br.jpg

Per a la seva millor conservació, l’any 2008 fou clavat sobre una base rectangular de fusta folrada amb una tela de vellut vermell.

Era l’emblema identificatiu de les escoles durant la II República.

De forma ovalada, presentava al seu voltant fulles de llorer amb banderes republicanes a cada un dels quatre eixos. A continuació, i respectant l’oval, apareixia les inscripcions: Ministerio de Instrucción Pública (a la part superior) i Escuela Nacional Mixta (a la part inferior). I en el centra de la peça es podia veure l’escut de la II República, establert el 1931 pel Decret del Govern Provisional de la Segona República de 27 d'abril i format per les armes de Castella, Lleó, Corona d'Aragó, Navarra i Granada. L'escut apareix flanquejat per les columnes d'Hèrcules i amb un únic llistó o cinta entrellaçant i en el qual figura escrita la llegenda "Plus Ultra". A la part superior, enlloc d’una corona apareix un castell amb quatre torres.

Com es pot veure, la coeducació era un dels trets d’identitat de l’escola republicana i no es recuperaria fins els anys 70 amb la Llei General d’Educació, coneguda també com a Llei Villar Palasí, ministre d’Educació español des de 1968 a 1973.