Torna

Arxiu i Museu de l'Educació de les Illes Balears

“LECCIÓN SOBRE EL GÉNERO GRAMATICAL”

pm_micro.JPG
Aquest mes de maig l’AMEIB (Arxiu-Museu de l’Educació de les Illes Balears) presenta com a Peça del mes, “Lección sobre el Género Gramatical para niños de Escuelas Elementales”

La peça és una donació del mestre i llibreter de vell, Eduard Connolly, qui que cedeix llibres i materials amb freqüència a la nostra institució.

Es tracta d’un fulletó curiós de D. Jerónimo Castaño y Llull, editat a Palma, impremta de Bartolomé Rotger. 1889. És un exemplar intons, vol dir que els quadernets no han estat tallats, que fou premiat en el “2º Certamen Pedagógico celebrado por el Monitor de 1ª Enseñanza de Barcelona, en 30 de setiembre de 1888”.

Editat en rústica, al llarg de 49 planes explica el “Género Masculino, el Género Femenino y Género Neutro” i ho acompanya d’un quadre explicatiu de la “Clasificación de los Nombres sustantivos según el género”.

L’autor, Jerónimo Castaño y Llull (Maó 1853-Palma de Mallorca 1931), fou pedagog. Fundà i dirigí el “Colegio Castellano”, centre privat de Palma, (1884-1920). A més a més és autor de diverses obres pedagògiques de matemàtiques i fou regidor de l’Ajuntament (1904-09) i diputat provincial (1921).

 

pm2_micro.JPG

PROPERES ACTIVITATS


Després de les exposicions realitzades al CEIP de Son Anglada a Palma, amb motiu dels 80 anys de la inauguració del centre; i la del municipi de Santa Maria amb motiu de la Fira, tenim previst presentar la mostra dels nostres materials a Sencelles i a Binissalem.

Aprofitam per recordar que l’AMEIB, situat al carrer Mestre Antoni Torrandell, 59 d’Inca pot ser visitat tant per escolars com per persones interessades en el seu fons documental. Podeu concertar cita prèvia cridant al 971504279 o enviant un e-mail a ameib@dgoifp.caib.es.

Al nostre web podeu veure, per exemple, les visites que rebem, les distintes peces del mes que anam presentant, informacions sobre les exposicions realitzades i les conferències sobre mestres depurats a la guerra civil; així com d’altres temàtiques relacionades amb el món educatiu.