Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

 "PERISCOPI"

gener13esc.jpg

L’AMEIB (Arxiu-Museu de l’Educació de les Illes Balears) comença l’any 2013 presentant com a peça del mes de gener un "Periscopi". Aquest periscopi fou realitzat per un alumne de 6è d’EGB del Colegio Nacional Mixto d’Esporles durant el curs 1978-79, amb el número 489 de l’inventari general del centre.

 

Per a la seva construcció es varen fer servir materials reciclats: dos tubs de cartró de paper higiènic i un de paper d’alumini, així mateix, també s’empraren dos trossos d’un mirall que ja no es feia servir. Per donar-li un acabat més adient es va folrar amb paper de xarol.

 

Un periscopi és un instrument òptic que permet observar des d'una posició camuflada (sense exposar-se) al contrari que un binocular o una mira telescòpica. En la seva configuració més simple consta d'un tub amb dos miralls a cada extrem situats en paral·lel en un angle de 45 graus. Aquest disseny (sovint afegint-hi lents òptiques) s'utilitzà durant la Primera Guerra Mundial per a observar el camp de combat de les trinxeres sense exposar-se al foc enemic. Aquests tipus de periscopis també s'utilitzen en les torretes d'alguns vehicles blindats. Periscopis més complexos, basats en prismes en comptes de miralls, i amb lents d'amplificació (amb zoom) s'utilitzen en submarins, i permeten observar l'exterior i disparar els torpedes mentre es mantenen en immersió.