Torna

Arxiu i Museu de l'Educació de les Illes Balears

 

 

"PERISCOPI", PEÇA DEL MES DE GENER

 

gener13esc.jpg

L’AMEIB (Arxiu-Museu de l’Educació de les Illes Balears) comença l’any 2013 presentant com a peça del mes de gener un "Periscopi". Aquest periscopi fou realitzat per un alumne de 6è d’EGB del Colegio Nacional Mixto d’Esporles durant el curs 1978-79, amb el número 489 de l’inventari general del centre.

 

Per a la seva construcció es varen fer servir materials reciclats: dos tubs de cartró de paper higiènic i un de paper d’alumini, així mateix, també s’empraren dos trossos d’un mirall que ja no es feia servir. Per donar-li un acabat més adient es va folrar amb paper de xarol.

 

Un periscopi és un instrument òptic que permet observar des d'una posició camuflada (sense exposar-se) al contrari que un binocular o una mira telescòpica. En la seva configuració més simple consta d'un tub amb dos miralls a cada extrem situats en paral·lel en un angle de 45 graus. Aquest disseny (sovint afegint-hi lents òptiques) s'utilitzà durant la Primera Guerra Mundial per a observar el camp de combat de les trinxeres sense exposar-se al foc enemic. Aquests tipus de periscopis també s'utilitzen en les torretes d'alguns vehicles blindats. Periscopis més complexos, basats en prismes en comptes de miralls, i amb lents d'amplificació (amb zoom) s'utilitzen en submarins, i permeten observar l'exterior i disparar els torpedes mentre es mantenen en immersió.

 

Aprofitam per recordar que tant escolars com persones interessades en el seu fons documental poden visitar l’AMEIB, situat al carrer Mestre Antoni Torrandell, 59 d’Inca. Podeu concertar cita prèvia cridant al 971504279 o enviant un correu electrònic a:

ameib@dgoifp.caib.es.

A la nostra plana web podeu veure, per exemple, les visites que rebem, les distintes peces del mes del passat curs, informacions sobre les exposicions realitzades, les conferències sobre mestres depurats a la guerra civil: així com la participació a les Jornades d’Estudis locals de Sóller i d’Inca.

L’AMEIB i l’ajuntament d’Inca tenen previst inaugurar el 15 de gener una exposició relacionada amb l’àrea de ciències naturals, a l’aula situada al Parc des Serral de Ses Monges.

De la mateixa manera, també amb col·laboració amb l’ajuntament d’Inca, s’obrirà al Casal de Cas Metge Cifre, una mostra de material educatiu històric que es preveu que puguin visitar tots els centres de Mallorca que ho desitgin.