Torna

Arxiu i Museu de l'Educació de les Illes Balears

“PROJECTOR DE COSSOS OPACS”, PEÇA DEL MES DE DESEMBRE DE L’AMEIB”

des13a._microJPG.jpg

 

El mes de desembre l’AMEIB (Arxiu-Museu de l’Educació de les Illes Balears) presenta com a peça del mes un “Projector de cossos opacs”.

L’AMEIB pretén en aquesta ocasió presentar materials propis de la seva secció de Museu, mentre que en altres ocasions ho fa de la biblioteca o de l’apartat de l’arxiu.

La peça, datada l’any 1920, fou una donació del CEIP Joan Veny i Clar de Campos. Fou sotmesa, en el seu moment, a la neteja i a un tractament de conservació.

El projector de cossos opacs o opascopi es basa en el principi de la reflexió de la llum. Amplia la imatge d’objectes de poca gruixa, com poden ser una foto, una plana impresa, una moneda…

Es tracta d’un element visual que només es pot usar en aules en las quals sigui possible gairebé una absoluta foscor i, com a conseqüència, que tingui adequada ventilació: irradia molt calor. Quan es projecta una fotografia durant un llarg període, sol arruar-se. Per això, és convenient muntar els dibuixos o les fotos perfectament aferrats sobre cartrons que suportin la calor.
Com que necessita de perfecta obscuritat per obtenir una bona imatge, era molt difícil que els alumnes poguessin prendre notes o apunts de les explicacions.

EXPOSICIÓ A ALARÓ

Us volem informar, per altra part, que el dia 13 de desembre s’inaugura l’exposició “L’escola d‘un temps” al Casal de Son Tugores d’Alaró. Romandrà oberta fins després de les festes dels Reis.

Aprofitam per recordar que l’AMEIB, situat al carrer Mestre Antoni Torrandell, 59 d’Inca pot ser visitat tant per escolars com per persones interessades en el seu fons documental. Podeu concertar prèvia cridant al 971504279 o enviant un e-mail a ameib@dgoifp.caib.es.

Al nostre web podeu veure, per exemple, les visites que rebem, les distintes peces del mes del passat curs i de l’actual, informacions sobre les exposicions realitzades i les conferències sobre mestres depurats a la guerra civil.

 

des13b_micro.JPG