Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

peça09-10-17.jpg

DISCO «EYA» PARA EL TRAZADO DE POLÍGONOS REGULARES Y SUS APLICACIONES

JOSÉ Mª  EYARALAR ALMAZÁN

DATACIÓ: 1930

PROCEDÈNCIA: CESSIÓ DE Mª. MEDIACIÓ RIBOT MULET

NIG: PENDENT

TRACTAMENT: SENSE TRACTAMENT

El Disc “EYA” per al traçat de polígons regulars i les seves aplicacions a l’Escola Primària dissenyat per José María Eyaralar (professor de l’Escola Normal de Balears), servia per traçar línies perpendiculars i paral·leles, per a l’obtenció de polígons regulars, la divisió de la circumferència en parts iguals, la representació gràfica dels nombres trencats, l’obtenció de polígons regulars estrellats o “estrelles”, el dibuix de figures d’aplicació i l’obtenció de “rosàcies”. Amb això es potenciava el desig del nin i de la nina per dibuixar i donar color a tot aquest tipus de figures geomètriques, relacionant l’Aritmètica amb la Geometria, educant el gust estètic, la coordinació de la vista i la ma i possibilitant la invenció de nous dibuixos.

Aquest disc, editat els anys 30, es podia emprar des d’edats ben  primerenques. Els alumnes manifestaven plaer qual l’usaven, intuint fàcilment les relacions i la resolució dels nombrosos exercicis que possibilita el seu us.

José María Eyaralar Almazán va néixer a Guadalajara el mes d’agost de 1890, fill d’un alferes d’infanteria que va canviar sovint de destí. Per això, quan es va llicenciar en Ciències Químiques l’any 1912 estudiava a la Universitat de Saragossa. L’any 1918 va obtenir la titulació que li permetia ser professor de la Normal d’Estudis Superiors de Magisteri de Madrid. Dos anys després es va traslladar a la Normal de Barcelona. L’any 1922 va obtenir una beca de set mesos per anar a França amb la idea de formar-se en l’ensenyament de les matemàtiques segons el model de les escoles franceses. A Balears va arribar l’any 1923. Des de l’escola Normal de mestres intentà implantar aquella metodologia amb una “orientació realista i propera a la vida quotidiana amb la qual assolien els problemes matemàtics proposats i les activitats  desenvolupades” com diu Francesca Comas a l’article  “José María Eyaralar, la influència francesa en la renovació de la didàctica de les matemàtiques”. La seva tasca a l’Escola Normal de Balears va suposar una fita per al procés de renovació educativa de les illes.

L’any 1936 fou acusat de ser esquerrà i va ser empresonat a la presó de Can Mir de Palma durant dos anys.