Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

peça05-06-18.jpg

EL MUSEU ESCOLAR. MADERAS: CONSTRUCCIÓN, MANUFACTURA Y PRODUCTOS DERIVADOS                      SOLER PUJOL, LUIS

 
DATACIÓ: ANYS 1920
PROCEDÈNCIA: CEIP ANTONI MONJO (MARIA DE LA SALUT)

NIG: A 580

ESTAT DE CONSERVACIÓ: RESTAURAT

Des del CEIP Antoni Monjo ens van cedir un conjunt de col·leccions de materials per a l’estudi de la Història Natural (anatomia, osteologia, agricultura, tecnologia, construcció,...) que data dels anys vint del segle passat. Tot un conjunt de mostres que els alumnes podien observar directament sense necessitat d’haver d’anar al seu lloc d’origen.

En aquesta ocasió presentam la col·lecció de FUSTES (construcció, manufactura i productes derivats).

L’autor d’aquestes mostres és el conegut naturalista Lluís Soler i Pujol (1871-1923), especialitzat en la preparació i conservació de diferents exemplars de la natura. Soler i Pujol va néixer a Santpedor, Barcelona, ​​era el segon de nou germans i com era tradicional, la seva vida estava destinada a una carrera eclesiàstica, la qual va començar, però no acabà per falta de vocació. Posteriorment es va traslladar a Barcelona on va cursar estudis universitaris en Ciències Naturals. Va ser deixeble del famós taxidermista Francesc Darder, de qui va obtenir els coneixements per poder establir-se pel seu compte ja en 1889. En 1899 es casà amb Carme Boix Vall, filla d'un banquer, amb qui acaba tenint nou filles.

Ja amb molta experiència en carrera, Soler i Pujol publica el llibre "Manuel de taxidèrmia per a la preparació de les espècies zoològiques", on, entre altres coses, es presenta un clar estudi del perquè de la taxidèrmia, la seva utilitat i història i el seu cultiu a Espanya. D'altra banda, Soler i Pujol es va caracteritzar pel seu gran potencial de proveïdor de peces de caràcter pedagògic, ja que, segons alguns registres, va arribar a vendre prop de 3000 caixes educatives, 140 premses de herboritzar i 180 insectaris, només a institucions a Espanya.