Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

peça09-10-18.jpg

EJERCICIOS DE GEOGRAFIA (PLANISFERIO)                I.G. SEIX Y BARRAL HNOS., S.A. – EDITORES

 
DATACIÓ: 1975-1978
PROCEDÈNCIA: PAPERERIA-ESTANC RIERA (MAG. RIERA)

NIG: PENDENT

ESTAT DE CONSERVACIÓ: MOLT BO

El març de 2017 arriba a l’AMEIB, mitjançant una cessió, una ingent col.lecció de material imprès (llibres, quaderns i material educatiu divers ) provinent de l’antiga papereria-estanc Riera, a la Plaça de l’Olivar de Palma.

La peça del mes que ens ocupa aquesta secció, es tracta d’una grapat de làmines de geografia, i més concretament, ens centram en un planisferi polític. A finals dels anys setanta, l’Editorial Seix y Barral Hermanos, S.A. disposava d’aquest tipus de material per a l’enseñança i aprenentatge de la geografia. L’esmentada làmina, consta de dues pàgines en realitat, i les trobam a dins un sobre-carpeta, molt lleugers, els fons del qual és verd pàl·lid i el text que hi llegim, a dins un espai emmarcat per un rectangle, apareix en color vermell, d’un vermell apagat per el pas inexorable del temps.

La tasca que havia de dur a terme cada alumne/a per una part, amb la primera de les làmines, era retallar els diferents continents agrupats de dos en dos, a dins  un rectangle:  (groc mostassa per Nord Amèrica, Àfrica i Groendlàndia), (verd per Amèrica del Sud i Àsia) i (vermell per Europa i Austràlia). Un cop retallats els continents, han d’aferrar-se a la segona làmina, que es troba impresa, per a aquesta finalitat. El tipus de paper és engomat, de tal manera que banyant-lo lleugerement, aconseguim fixar-lo.

“Al mismo tiempo que resultan de un valor reconocidamente pedagógico, resuelven el difícil problema de enseñar deleitando, consiguiendo además el fin educativo de un trabajo manual. Dando agilidad a las manos, facilitan el ejercicio de la memoria y despiertan en el alumno el interés artístico por medio de la armonia de los colores”