Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

LLIBRE: GRADO ELEMENTAL, LIBRO DEL ALUMNO

Porcel i Riera, Miquel (1869-1933)

Aquest mes de febrer, l’AMEIB presenta com a Peça del Mes un llibre del reconegut pedagog mallorquí Miquel Porcel i Riera. Aquest llibre fou cedit per Margalida Jaume Cifre.

Nocions d'aritmètica, gramàtica, geometria, geografia, història sagrada, agricultura, indústria i comerç, ciències físiques i naturals, història nacional, dret, higiene i urbanitat i dibuix. Curs complet d'ensenyament primari escrit d'acord amb el mètode cíclic.

 

febrer_2016_-_llibre_porcel.jpg

Miquel Porcel, impulsor del moviment de renovació pedagògica de les Illes Balears, va néixer a Manacor el dia 28 de juny de 1869. D’orientació liberal i regionalista va introduir la graduació cíclica de l’ensenyament, establint quatre graus.

El 1895 publicà un "Curso completo de enseñanza primaria con arreglo al método cíclico", del qual arribà a fer tirades d'un milió d'exemplars. Col•laborà a la revista "El Magisterio Balear" i publicà molts treballs relacionats amb l'ensenyament. El 1939 foren desautoritzats els seus texts. En definitiva, Porcel és l’encarregat de dur a la pràctica dues de les grans aportacions de la pedagogia renovadora: l’activisme escolar, mitjançant els treballs manuals, i l’higienisme, gràcies a les colònies escolars, a més de potenciar l’ús del català com a llengua de l’ensenyament, ja que pretenia aconseguir una escola bilingüe. (GREDIL, UIB)

Les seves obres més destacades foren:
- Gramática Castellana. Grado medio. (1890). Palma: Impr. Tous.
- Curso completo de enseñanza primaria con arreglo al método cíclico. (1895). Palma: Impr. B. Rotger.
- Diario de una colonia escolar en Baleares. (1901). Palma: Impr. B. Rotger.
- Los trabajos manuales en la escuela primaria. (1915). Palma: Impr. Tipográfica Provincial.
- Lectura y lenguaje. Vida Infantil. Grado Preparatorio. (1925). Palma: Impr. Porcel
- Ejercicios para el cálculo mental. Grado elemental. Libro del maestro. (1928). Palma: Ed. Porcel.
- Vocabulario mallorquín-español. (1929). Palma: Impr. Porcel.