Torna

Arxiu i Museu de l'Educació de les Illes Balears

LLIBRE: Grado elemental, libro del Alumno. Porcel i Riera, Miquel (1869-1933)

Aquest mes de febrer, l’AMEIB presenta com a Peça del Mes un llibre del reconegut pedagog mallorquí Miquel Porcel i Riera. Aquest llibre fou cedit per Margalida Jaume Cifre.

Nocions d'aritmètica, gramàtica, geometria, geografia, història sagrada, agricultura, indústria i comerç, ciències físiques i naturals, història nacional, dret, higiene i urbanitat i dibuix. Curs complet d'ensenyament primari escrit d'acord amb el mètode cíclic.

 

febrer_2016_-_llibre_porcel.jpg

Miquel Porcel, impulsor del moviment de renovació pedagògica de les Illes Balears, va néixer a Manacor el dia 28 de juny de 1869. D’orientació liberal i regionalista va introduir la graduació cíclica de l’ensenyament, establint quatre graus.

El 1895 publicà un "Curso completo de enseñanza primaria con arreglo al método cíclico", del qual arribà a fer tirades d'un milió d'exemplars. Col•laborà a la revista "El Magisterio Balear" i publicà molts treballs relacionats amb l'ensenyament. El 1939 foren desautoritzats els seus texts. En definitiva, Porcel és l’encarregat de dur a la pràctica dues de les grans aportacions de la pedagogia renovadora: l’activisme escolar, mitjançant els treballs manuals, i l’higienisme, gràcies a les colònies escolars, a més de potenciar l’ús del català com a llengua de l’ensenyament, ja que pretenia aconseguir una escola bilingüe. (GREDIL, UIB)

Les seves obres més destacades foren:
- Gramática Castellana. Grado medio. (1890). Palma: Impr. Tous.
- Curso completo de enseñanza primaria con arreglo al método cíclico. (1895). Palma: Impr. B. Rotger.
- Diario de una colonia escolar en Baleares. (1901). Palma: Impr. B. Rotger.
- Los trabajos manuales en la escuela primaria. (1915). Palma: Impr. Tipográfica Provincial.
- Lectura y lenguaje. Vida Infantil. Grado Preparatorio. (1925). Palma: Impr. Porcel
- Ejercicios para el cálculo mental. Grado elemental. Libro del maestro. (1928). Palma: Ed. Porcel.
- Vocabulario mallorquín-español. (1929). Palma: Impr. Porcel.

A la nostra plana web podeu veure, per exemple, les visites que rebem, les distintes peces del mes que anam presentant, informacions sobre les exposicions realitzades i les conferències sobre mestres depurats a la guerra civil; així com d’altres temàtiques relacionades amb el món educatiu.

També cal mencionar que, amb motiu del 90 aniversari del CEIP Blai Bonet de Santanyí, col·laborarem amb una exposició els propers dies.


 
Salutacions

Equip AMEIB