Torna

Arxiu i Museu de l'Educació de les Illes Balears

“COMPENDIO DE ARITMÉTICA”, PEÇA DEL MES D’OCTUBRE DE L’AMEIB

 

L’AMEIB (Arxiu-Museu de l’Educació de les Illes Balears) presenta la peça del mes d’octubre: “Compendio de Aritmética” de Francisco Civera

Llibre%20primera%20plana[1]_site.JPG


El llibre “Compendio de Aritmética" de Francisco Civera (Maestro de instrucción primaria superior con opción al profesorado e inspecciones de provincia) fou editat a Palma. Impremta de D. Felipe Guasp, 1863.
Aquesta obra fou entregada a l’AMEIB el passat mes de setembre pel mestre i llibreter de vell, EDUARD CONNOLLY, a qui volem agrair sincerament la donació.
El seu estat de conservació és BO, tot tenint en compte que té una antiguitat de 150 anys, és a dir, un segle i mig. L’obra sembla que pertanyia a María Aguado y Simó, tal i com està cal·ligrafiat al petit llibre de noranta-set pàgines, on es recullen les explicacions per realitzar distintes operacions matemàtiques.
Segons l’enciclopèdia de Mallorca, Civera és també l'autor de "Las cuatro operaciones fundamentales de la aritmética y tablas de pesas y medidas", publicat el mateix any.
L'autor, considerat com a molt bon matemàtic i reconegut pedagog, era l'home de Alberta Giménez, la més coneguda com “Madre Alberta Giménez”,  professora i fundadora de la congregació de les Religioses de la Puresa de Maria.
Els pares d’ella confiaren la seva educació a Francisco Civera, que dirigia un col·legi a Palma.
La seva relació acabà en noces. Civera i Giménez es casaren el 7 d’abril de 1860 i treballaren junts en el món educatiu.
De fet, Alberta Giménez signava moltes cartes seves com V. de Francisco CIVERA

 

EXPOSICIÓ A FELANITX


Us volem informar, per altra part, que el dia 18 d’octubre a les 19 hores, inaugurarem l’exposició “L’escola d‘un temps” a l’Estació Enològica de Felanitx. Serà la primera d’aquest curs escolar.

Aprofitam per recordar que l’AMEIB, situat al carrer Mestre Antoni Torrandell, 59 d’Inca pot ser visitat tant per escolars com per persones interessades en el seu fons documental. Podeu concertar prèvia cridant al 971504279 o enviant un correu electrònic a ameib@dgoifp.caib.es.

Al nostre web podeu veure, per exemple, les visites que rebem, les distintes peces del mes del passat curs, informacions sobre les exposicions realitzades i les conferències sobre mestres depurats a la guerra civil.

 

Llibre%20obert[1]_site.JPG