Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

peça03-17.jpg

JOC EDUCATIU ESCOLAR

“RESPONDONES”

DATACIÓ: ANYS 80

PROCEDÈNCIA: CESSIÓ EDUARD CONNOLLY

ESTAT DE CONSERVACIÓ: MOLT BO

“Respondones” és un joc educatiu de l’editorial Anaya format per uns llibrets que contenen unes 500 preguntes i respostes. Es tracta d’un bloc de cartolines enganxades entre si que es desplega en forma de ventall. A cada pàgina hi ha preguntes de diferents matèries (llengua, matemàtiques, ciència…) i es poden trobar les respostes a la pàgina següent. Aquestes preguntes estan classificades per edats. El joc és una forma ràpida per repassar els coneixements adquirits, en forma de qüestionari. Es pot jugar de manera individual o per equips, per veure qui té més nivell de coneixements d’una matèria concreta o més cultura general i qui encerta més respostes correctes. Cada jugador o equip planteja una pregunta a l’adversari que s’anota un punt si la resposta és correcta, però perd el torn si s’equivoca i així fins que un dels jugadors o equips arriba a deu encerts. Hi ha una altra variant del joc que consisteix en bombardejar a preguntes a l’adversari durant tres minuts a veure qui n’encerta més. Fins i tot es pot jugar tot sol anotant les respostes i comprovant després quines són correctes. El joc és un precedent del famós Trivial Pursuit, joc de tauler clàssic que consisteix en respondre a una sèrie de preguntes per guanyar els adversaris.

L’èxit d’aquests jocs es basa en gran mesura en l’equilibri de la dificultat de les preguntes. Aquest tipus de joc, ens recorda també al concurs de televisió dels anys 60 anomenat “Cesta y puntos” dirigit principalment als alumnes que feien batxillerat (entre 11 i 16 anys) on s’enfrontaven dos  equips de sendes escoles amb proves en les que es combinaven rondes de preguntes culturals i proves esportives basades en les regles del bàsquet. Els equips que més punts aconseguien es classificaven per la final de cada temporada. Els joves concursants aconseguien premis personals i pels centres on estudiaven. Aquests jocs tenen un component engrescador que fa que els alumnes es preparin per a competir i guanyar als rivals.

El grup Anaya és una empresa editorial espanyola controlada pel grup francès Lagardère. La seva activitat es centra principalment en el negoci de llibres de text i engloba diferents segells editorials i publicacions. També disposa d’un recull de jocs i recursos interactius que serveixen per repassar els continguts que es treballen a l’aula .