INSTAL·LACIONS DE BAIXA TENSIÓ
Procediment general
De forma general, qualsevol tipus d'instal·lació de baixa tensió, excepte l'enllumenat exterior, les instal·lacions d'enllaç i les xarxes de distribució, es tramita mitjançant el procediment 001 de la Udit.
Per consultar la guia de tramitació i descarregar els documents, accediu a la fitxa del tràmit 001.
Procediment específic d'instal·lacions d'enllumenat exterior
Aquestes instal·lacions es tramiten mitjançant el procediment 003 de la Udit, atès que han de justificar el compliment del Reglament d'eficiència energètica en instal·lacions d'enllumenat exterior, de forma addicional al del Reglament de baixa tensió.
Per consultar la guia de tramitació i descarregar els documents, accediu a la fitxa del tràmit 003.
Procediment específic d'instal·lacions d'enllaç
Les instal·lacions d'enllaç corresponents a les bateries o centralitzacions de comptadors es tramiten mitjançant el procediment 012 de la Udit.
Per consultar la guia de tramitació i descarregar els documents, accediu a la fitxa del tràmit 012.
Procediment específic d'instal·lacions de recàrrega de vehicles elèctrics en zones d'accés privat
Com a conseqüència de la publicació del RD 1053/2014, de 12 de desembre, pel qual s'aprova la ITC BT 52 "Instal·lacions amb fins especials. Infraestructura per a la recàrrega de vehicles elèctrics" s'ha habilitat un procediment específic per registrar les instal·lacions de recàrrega de vehicle elèctric situades en zones d'accés privat, per als esquemes d'instal·lacions 1, 2 o 3, o bé, les que s'ubiquen en aparcaments o estacionaments existents d'edificis d'habitatges.
La resta de casos d'instal·lacions de recàrrega de vehicles elèctrics en zones privades s'han de tramitar mitjançant el procediment general (tràmit 001).
Els punts de recàrrega situats en zones d'accés públic s'han de tramitar davant la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic. Es considera que un punt de recàrrega està situat en zones d'accés públic quan hi pot accedir qualsevol ciutadà lliurement, encara que es pugui requerir, segons el cas, un registre, l'autenticació o el pagament d'una tarifa, entre altres mesures.
Per a consultar la guia de tramitació i descarregar els documents, accediu a la fitxa del tràmit 045.
Comunicació de dades d'instal·lacions en baixa tensió existents
Mitjançant el procediment 041 es poden comunicar les dades de les instal·lacions de baixa tensió existents en els següents casos:
- Canvi de tensió
- Reactivació de contracte
- Unificació d'equips de mesura
- Adequació d'instal·lacions verificades per les empreses distribuïdores amb resultat desfavorable
- Adequació de la instal·lació d'enllaç d'un edifici
- Bateria de condensadors
Per consultar la guia de tramitació i descarregar els documents, accediu a la fitxa del tràmit 041
Procediment d'instal·lacions dE PRODUCCIÓ D'ENERGIA ELÈCTRICA DE PETITA POTÈNCIA
Mitjançant el procediment 034 es registren les instal·lacions de producció d'energia elèctrica de petita potència (fins a 500 kW) a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus connectades a xarxa. Es pot tramitar la presentació de documentació complementària, la comunicació o el canvi de la modalitat d'instal·lacions d'autoconsum registrades.
Aquest procediment és exclusiu de la Direcció General de d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic. Les instal·lacions aïllades es tramiten pel procediment general 001 competència de la Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials.
Per consultar la guia de tramitació i descarregar els documents, accediu a la fitxa del tràmit 034.
Altres documents
A continuació, posam a la seva disposició diversos documents útils amb relació a les instal·lacions de baixa tensió:
Documents per aa sol·licitar conformitat per a electrificació mitjançant derivació individual
Registre d'instal·lacions amb elements ininterrumpibles
Es consideren “elements no interrumpibles” els ascensors, ventilació forçada en aparcaments, grups de pressió contra incendis, etc.
En els subministraments amb tarifa 2.0 i 2.1 (Menys de 15 kW), alternativament al control de potència demandada, “en aquells casos en què, per les característiques del subministrament, aquest no pugui ser interromput, el consumidor podrà optar que la determinació de la potència que serveixi de base per a la facturació es realitzi per maxímetre. En aquests casos la potència contractada no podrà ser inferior a la potència que, si escau, figuri al Butlletí d'Instal·lador per als equips que no puguin ser interromputs” (Article 9 del Reial decret 1164/2001, de 26 d'octubre, pel qual s'estableixen tarifes d'accés a les xarxes de transport i distribució d'energia elèctrica.)
Per tant, l'empresa instal·ladora habilitada haurà d'emetre un Certificat d'Instal·lació (CIE) on figurin tots els elements ininterrumpibles amb la seva potència al camp d'Observacions.
No es pot contractar menys potència que la suma de la dels elements ininterrumpibles.
La suma de les potències ininterrumpibles no podrà ser superior a la Potència Instal·lada o Prevista de la instal·lació (Màxima contractable).
Un cop registrada la documentació de la instal·lació en indústria, sempre s'haurà de presentar per contractar, juntament amb la Posada en Servei, el Certificat d'Instal·lació (CIE).
Al camp «Observacions» de la Posada en Servei no pot escriure l'interessat que tramita el registre.