Ajut públic destinat a promoure actuacions d'inversió per a la modernització de l'estructura productiva i digital de l'activitat industrial (2025) - MOD
Adreçat a la promoció del teixit industrial, el foment de la modernització dels sistemes de gestió i sistemes productius, la millora del teixit productiu i el posicionament estratègic de la indústria, i la promoció i implantació de les TIC dins l’àmbit territorial de les Illes Balears.
Consisteix en tres programes destinats a l'adquisició d'actius materials i l'adquisició d'inversions immaterials associades al procés industrial, que hagin de ser utilitzats o entrar en funcionament per primera vegada, o l’adquisició d’actius materials que hagin estat utilitzats amb anterioritat inclosos en l’apartat Tercer, punt 4.2 a) i d) de l'Annex II de la convocatòria.
Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual s’aproven les linies d'ajuts de modernització industrial (2025)
BENEFICIARIS:
a) Les persones físiques inscrites en el règim especial de treballadors autònoms o en un règim alternatiu equivalent, que reuneixin els mateixos requisits establers per a les pimes i que s'indiquen en la lletra següent.
b) Les empreses que tenen la consideració de pime, de caràcter industrial amb els epígrafs de l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) inclosos en les divisions 2, 3, 4 i 691.2 de la secció primera corresponent a activitats empresarials, i que estiguin inscrites en la divisió A corresponent a establiments i activitats industrials del Registre Integrat Industrial, o en el Registre Miner de les Illes Balears de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia.
c) Les empreses que tenen la consideració de pime de caràcter industrial incloses en el grup 504 de l’IAE de la secció primera corresponent a activitats empresarials, i que estiguin inscrites en la divisió B corresponent a les empreses de serveis relatives a l’activitat industrial del Registre Integrat Industrial, en aquest darrer cas, el grup 504 declarat ha de coincidir exactament amb la divisió B en la que es troba inscrit.
En el cas que es tracti de inversions a instal·lar en nous centres de treball, la inscripció en el Registre Integrat Industrial s’haurà d’acreditar amb la justificació de la inversió efectuada.
d) Les persones jurídiques sense ànim de lucre considerades com a “Centres de Desenvolupament Industrial Balear del sector industrial” que estiguin establerts físicament a les Illes Balears, que hi tinguin el domicili fiscal i que desenvolupin les seves accions en l’àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, les activitats dels quals coincideixin amb l’objecte d’aquesta convocatòria.
Els Centres de Desenvolupament Industrial Balear, a efectes d’aquesta convocatòria, són organismes de recerca sense ànim de lucre que disposen dels recursos materials i humans propis necessaris per a la realització d’activitats destinades tant a la generació de coneixement tecnològic com a facilitar-ne l’explotació d’aquest coneixement, ja sigui per centres existents o bé mitjançant la generació de noves iniciatives empresarials, i que contribueixin a la millora competitiva de les empreses i al desenvolupament econòmic del seu entorn i que tenguin entre els seus representats/associats com a mínim un 20 % d’empreses amb IAE comprès entre els epígrafs 2 a 4, ambdós inclosos.
e) Els laboratoris destinats a la recerca, innovació i/o desenvolupament tecnològic, establerts físicament en les Illes Balears i que es trobin inscrits en la Divisió C del Registre Integrat Industrial.
Queden excloses:
a) Tot el sector públic.
b) No poden obtenir la condició de beneficiaris els sol·licitants en els quals es doni alguna de les circumstàncies que preveuen l’article 13 la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l’article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre; tampoc en poden tenir la condició de beneficiaris els sol·licitants que hagin estat sancionats d’acord amb l’article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes, o amb l’article 37 de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, i per eradicar l’LGTBI-fòbia.
c) Les unions temporals d’empreses (UTE).
d) Les empreses en crisi. Té consideració d’empresa en crisi quan hi concorren alguna de les circumstàncies establertes en l’article 2, apartat 18, del Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014.
e) Les Agrupacions Empresarials Innovadores d’acord amb el Decret 83/2023, de 20 d’octubre.
f) Les empreses que no compleixin amb els requisits de pagament previstos en la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, d’acord amb el que estableix l’article 13.3. bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.
TERMINIS:
- TERMINI D'INVERSIONS SUBVENCIONABLES:
Són subvencionables les inversions instal·lades, en funcionament, facturades i pagades en el període comprès entre el 25 de setembre de 2024 i el 24 de setembre de 2025, ambdós inclosos.
- TERMINI DE PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS:
Començarà dia 24 de gener de 2025 a les 00:00 hores fins dia 24 de febrer de 2025 a les 23.59 hores.
Per a la concessió de l’ajut s’aplicarà un criteri de resolució per rigorós ordre d’entrada de les sol·licituds. En cas que la sol·licitud presenti anomalies, la data d’esmena determinarà l’ordre d’entrada.
- TERMINI DE PRESENTACIÓ DE LA JUSTIFICACIÓ:
El termini per justificar la realització de les activitats subvencionades finalitza el 29 de setembre de 2025, o en la data que estableixi la Resolució de concessió, si és posterior.
ACTUACIONS SUBVENCIONABLES (consultau en la Resolució les actuacions excloses de subvenció):
Programa I. Disseny i innovació:
a) Cost de contractació a entitats externes de projectes de disseny i innovació industrial, encaminades a adquirir nous coneixements i aptituds que puguin ser útils per desenvolupar nous productes, processos o serveis, o que permetin millorar considerablement els ja existents.
b) Adquisició de prototips, a entitats externes, que han de ser utilitzats als centres de treball de l’entitat sol·licitant situats a les Illes Balears.
Programa II. Producció:
a) Adquisició, instal·lació i transport de maquinària per instal·lar en un centre de treball ubicat a les Illes Balears de l’entitat sol·licitant, relacionada directament amb l’activitat de l’empresa.
A aquest efecte, s’entén per màquina la definició recollida en l’article 2.2 del Reial decret 1644/2008, de 10 d’octubre, pel qual s’estableixen les normes per a la comercialització i posada en servei de les màquines, amb les exclusions establertes en l’article 1.3 del Reial decret esmentat.
Dins aquest punt, s’inclou l’adquisició d’elements i maquinària de transport intern, així com les impressores industrials i impressores 3D.
En aquest punt no s’inclouen les inversions i màquines indicades en el punt 4.3 b) d’aquest mateix apartat.
b) Adquisició, instal·lació i transport d’accessoris, instal·lacions tècniques associades i integrades a la maquinària indicada en la lletra anterior.
c) Adquisició, instal·lació i transport d’accessoris, instal·lacions tècniques associades i integrades a la maquinària existent en el centre de treball ubicat a les Illes Balears.
d) Adquisició, instal·lació i transport d’equips de soldadura i els seus accessoris, excepte fungibles, equips de protecció individual (EPI) i similars.
e) Adquisició, instal·lació i transport de conjunts de motlles i patrons per a la fabricació de productes, que han de ser utilitzats en els centres de treball de l’entitat sol·licitant situats a les Illes Balears.
f) Adquisició, instal·lació i transport de tancs, barriques, tambors, sistemes de filtrat i similars destinats a les fases de fermentació, maduració, repòs o clarificació del procés productiu de vi, cervesa, licors o productes assimilables, que han de ser utilitzats en els centres de treball de l’entitat sol·licitant situats a les Illes Balears.
g) Adquisició, instal·lació i transport de recipients, reactors de mescla i processat, reactius, dipòsits i similars fixos integrats dins les unitats del procés productiu propi de l’empresa.
h) La formació destinada a l’aprenentatge sobre el maneig de les inversions objecte de subvenció.
Programa III. Digitalització:
a) Adquisició, instal·lació i transport d’actius materials destinats a l’automatització i/o digitalització de l’emmagatzematge que permetin una millora en la logística del producte.
b) Adquisició, instal·lació i transport, tant material com immaterial, destinada a la digitalització del sistema productiu: SAI, servidors, NAS, equips electrònics, equips de diagnosi, mesura i control, així com el programari (software) i TIC.
c) Adquisició, instal·lació i transport de les tecnologies vinculades a la indústria 4.0 com poden ser: intel·ligència artificial, dades massives, robòtica col·laborativa, informàtica en núvol, realitat virtual i realitat augmentada.
d) Cost de contractació a entitats externes pel disseny de pàgines i entorns web.
e) La formació destinada a l’aprenentatge sobre el maneig de les inversions objecte de subvenció.
QUANTIES DE L'AJUT:
Per al programa I. Disseny i innovació:
Aquests ajuts s’han d’instrumentar en forma de subvencions del 50 % de l’import de la factura (IVA exclòs) de les despeses d’adquisició dels actius, documentació tècnica i inversions incloses en l’apartat Tercer, punt 4.1, d’aquesta línia de la convocatòria, en el qual la suma de totes les despeses subvencionables sigui igual o superior a 2.000 euros, IVA exclòs, i per conceptes subvencionables individuals no inferiors a 500 euros, IVA exclòs.
L’import màxim subvencionable d’aquest programa és de 10.000 euros per beneficiari.
Per al programa II. Producció:
Aquests ajuts s’han d’instrumentar en forma de subvencions del 50 % de l’import de la factura (IVA exclòs) de les despeses d’adquisició dels actius i inversions inclosos en l’apartat Tercer, punt 4.2, d’aquesta línia de la convocatòria, en el qual la suma de totes les despeses subvencionables sigui igual o superior a 5.000 euros, IVA exclòs, i per conceptes subvencionables individuals no inferiors a 500 euros, IVA exclòs.
L’import màxim subvencionable per la formació indicada en la lletra h) del punt 4.2 de l’apartat tercer, és de 600 euros.
L’import màxim subvencionable del conjunt d’aquest programa és de 20.000 euros per beneficiari.
Programa III. Digitalització:
Aquests ajuts s’han d’instrumentar en forma de subvencions del 50 % de l’import de la factura (IVA exclòs) de les despeses d’adquisició dels actius i inversions inclosos en l’apartat Tercer, punt 4.3, d’aquesta línia de la convocatòria, en el qual la suma de totes les despeses subvencionables sigui igual o superior a 5.000 euros, IVA exclòs, i per conceptes subvencionables individuals no inferiors a 500 euros, IVA exclòs.
L’import màxim subvencionable per la formació indicada en la lletra e) del punt 4.3 de l’apartat tercer és de 600 euros.
L’import màxim subvencionable del conjunt d’aquest programa és de 20.000 euros per beneficiari.
PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS:
Les sol·licituds s’han d’adreçar a la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia mitjançant el tràmit telemàtic específic disponible a la Seu electrònica de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, juntament amb la documentació prevista en la convocatòria.
No es tindran per presentades en el registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra via telemàtica diferent d’aquest tràmit telemàtic. En cas de fer-ho es requerirà perquè la repari a través de la seva presentació electrònica. A aquest efecte, es considera com a data de presentació de la sol·licitud aquella en què s’hagi dut a terme l’esmena.
IMPORTANT: L'única via de presentació de sol·licituds és a través del tràmit telemàtic habilitat a aquest efecte. NO es tindran per presentades en el registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra via telemàtica diferent d'aquest tràmit telmàtic (ex. REGWEB). En cas de fer-ho es requerià perquè la repari a través de la seva presentació electrònica. A aquest efecte, es considera com a data de presentació de la sol·licitud aquella en què s'hagi dut a terme l'esmena. |
ENLLAÇ ALS TRÀMITS I A LES PLANTILLES
FASES DEL PROCEDIMENT | ESTAT | TERMINIS | PLANTILLES DELS DOCUMENTS |
TANCAT | de dia 24 de gener de 2025 a les 00:00 hores fins dia 24 de febrer de 2025 a les 23.59 hores |
|
|
FASE II: Tràmit de sol·licitud de pagament de l'ajut | TANCAT | des del dia de la notificació de la resolució de concessió fins el 29/09/2024 |
|
![]() |
OBERT |
DUBTES I CONSULTES
Secció de Subvencions (Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials):
Telèfon: 971176570
Adreça electrònica: subvencions@dgindust.caib.es