METALLS PRECIOSOS


Investigacion05.jpg

PDF Metalls preciosos: Contingut de la pàgina

A efectes de la normativa aplicable en aquesta matèria, es consideren metalls preciosos el platí, l’or i la plata, així com els aliatges d’aquests metalls entre sí o amb altres metalls, de manera que el contingut del metall preciós arribi a una certa proporció establerta legalment.

     


ÍNDEX

  1. Vigilància i control sobre objectes fabricats amb metalls preciosos

  2. Laboratoris d’anàlisis i contrastació autoritzats a les Illes Balears

  3. Tarifes vigents que han d’aplicar els laboratoris autoritzats

  4. Fabricants i importadors d’objectes amb metalls preciosos

  5. Normativa

      


1. Vigilància i control sobre objectes fabricats amb metalls preciosos

La vigilància i el control sobre la fabricació, comercialització i tràfic d’objectes fabricats amb metalls preciosos es regula a nivell nacional per la Llei 17/1985, d’1 de juliol, sobre objectes fabricats i el Reial decret 197/1988, de 22 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei d’objectes fabricats amb metalls preciosos

Perquè un objecte de metall preciós pugui ser comercialitzat a l’interior del país haurà d’aconseguir alguna de les «lleis» (proporció en pes que el metall preciós pur entra en un aliatge, en mil·lèsimes) següents, segons el metall preciós del qual es tracti:

platí: llei.............................999, 950, 900, 850 mil·lèsimes

or: llei.................................999, 916, 750, 585, 375 mil·lèsimes

plata: llei............................999, 925, 800 mil·lèsimes

Prèviament al tràfic o comercialització a l’interior del país, els objectes fabricats amb metalls preciosos han de tenir unes senyals o marques de contrast, mitjançant un punxonat, com a prova i control de la idoneïtat d’aquests. En concret han de tenir els dos contrasts següents:

  1. De identificació d'origen, això és, identificatiu del fabricant o de l’importador.

  2. De garantia o contrast oficial, realitzat pels laboratoris autoritzats amb aquesta finalitat per les administracions públiques competents, després de l'anàlisi per determinar-ne la Llei.

El contrast de garantia està compost per una figura geomètrica identificativa del metall preciós amb el qual està fabricat l’objecte (rombe per al platí, el·lipse per a l’or i rectangle per a la plata), amb la llei marcada a l’interior, seguida de la contrasenya del laboratori que n’ha fet el contrast. Per objectes de metalls preciosos de mida reduïda, o que poden quedar malmeses pel punxonat, el contrast mitjançant punxonat sobre el propi objecte se substitueix per etiquetes.

       

2. LABORATORIS D'ANÀLISI I CONTRASTACIÓ AUTORITZATS A LES ILLES BALEARS

Els laboratoris facultats a les Illes Balears per dur a terme l’assaig i la consegüent contrastació de garantia d’objectes fabricats amb metalls preciosos, han de pertànyer a alguna de les categories següents:

Laboratori oficial. En data 3 de maig de 2021, es va designar l’entitat Institut Tecnològic de la Bijuteria (ITEB), com a laboratori oficial de les Illes Balears per deu anys, mitjançant una resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productiu i Memòria Democràtica publicada al BOIB núm. 72, de 3 de juny de 2021.

Laboratoris autoritzats per a l’anàlisi i la contrastació d’objectes fabricats amb metalls preciosos a les Illes Balears, autoritzats mitjançant una resolució del director general d’Indústria i Energia, publicada al BOIB núm. 24, de 18 de febrer de 2014:

Gremi de Joiers i Rellotgers de les Balears (Quimiotest)

Codi de laboratori B-3, metalls autoritzats: or i plata.

Institut Tecnològic de la Bijuteria (ITEB)

Codi de laboratori B-2, metalls autoritzats: or, plata i platí.

Laboratoris d’empresa, autoritzats com a laboratoris per a l’assaig i la contrastació de d’objectes fabricats amb metalls preciosos per la mateixa empresa titular del laboratori, mitjançant resolucions del director general d’Indústria.

Majorica Internacional, SL

Codi del laboratori B-1, metalls autoritzats: or i plata.

Perlas Orquídea, SA

Codi del laboratori B-6, metalls autoritzats: plata.

    


3. TARIFES VIGENTS QUE HAN D'APLICAR ELS LABORATORIS AUTORITZATS

Anualment aquesta Direcció General actualitza i publica les tarifes a aplicar. En data 3 de març de 2025, es va dictar la Resolució de la directora general d’Indústria i Polígons Industrials, a proposta del cap de Servei de la UDIT, ITV i Registre Industrial, per la qual s’estableixen les tarifes que han de percebre el 2025 els laboratoris autoritzats i el laboratori oficial de les Illes Balears, per l’anàlisi i la contrastació d’objectes fabricats amb metalls preciosos, publicada al BOIB núm. 30 de 8 de març de 2025.

     


4. FABRICANTS I IMPORTADORS D'OBJECTES FABRICATS AMB METALLS PRECIOSOS

Són fabricants o importadors d’objectes fabricats amb metalls preciosos les persones físiques o jurídiques que desenvolupen o promouen activitats incloses en els epígrafs corresponents a aquestes activitats de la Declaració censal davant l’Agència Tributària.

Els fabricants o importadors d’objectes fabricats amb metalls preciosos han de complir amb el que estableix els títols IV i VI, respectivament, del Reial decret 197/1988, i han de tenir els punxons de identificació d’origen amb les marques de contrast que prèviament hauran sol·licitat a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques.

Els fabricants o importadors d’objectes fabricats amb metalls preciosos han de registrar-se prèviament a l’inici de les seves activitats a la Direcció General d’Indústria i Polígons Industrials, i comunicar el disseny de la seva marca segons aparegui al Registre de la Propietat Industrial.

Comunicació de l’activitat de fabricació o importació d’objectes de metalls preciosos

     


5. NORMATIVA

En aquesta secció trobareu les disposicions de la reglamentació referents als objectes fabricats amb metalls preciosos:

Llei 17/1985, d’1 de juliol, sobre objectes fabricats amb metalls preciosos.

Reial Decret 197/1988 de 22 de febrer, pel que s’aprova el Reglament de la Llei d’objectes fabricats con metalls preciosos.

Decret 86/2009, de 27 de novembre, pel que es desplega la Llei 17/1985, d’1 de juliol, sobre objectes fabricats amb metalls preciosos a les Illes Balears.