Ajuts i subvencions de la Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials


Ajuts_i_subvencions_-_rectangular.jpg

El sector industrial balear es troba en una situació de feblesa empitjorada per la guerra a les portes de la Unió Europea provocada l’agressió contra Ucraïna per part de Rússia, les economies mundials han de fer front a les amenaces més imminents: increment de la inflació, trencament de cadenes de subministrament, volatilitat en els mercats la invasió d’Ucraïna i inseguretats envers l’evolució de la demanda, entre d’altres.

La falta d’inversions en R+D+I, la pèrdua de productivitat, la deslocalització, l’escassetat de formació laboral especialitzada, la petita dimensió de les empreses i els elevats costos de subministrament i transport constitueixen una bateria de variables que mostren les febleses de la indústria balear.

Als factors esmentats abans, cal afegir-hi els perills exògens, com són la globalització, la competència procedent de països emergents, la inestabilitat política entre països, les guerres comercials, condicions climatològiques adverses, la gestió dels efectes derivats de la pandèmia mundial i ara una guerra.

La Llei 4/2017, de 12 de juliol, d’indústria de les Illes, té com un dels seus objectius el foment de la competitivitat industrial, l’estímul, la promoció i la modernització de l’activitat industrial. Tenint present aquests i els altres objectius de la referida Llei, es va dissenyar una planificació de la política industrial basada en dos instruments fonamentals. Per una banda el Pla Director d’Indústria de les Illes Balears, document que estableix les línies generals i les directrius bàsiques de la política industrial i per altra banda, els programes de foment de l’activitat industrial que són documents estratègics en els quals s’indiquen els objectius que es preveuen aconseguir en un determinat termini i es determinen, els mecanismes i els mitjans per a la seva consecució i s’indiquen els sistemes per avaluar la seva eficàcia i eficiència. Un d’aquests programes de foment, són els programes de millora de la competitivitat i la producció industrial.

El Pla de la Director d’Indústria de les Illes Balears 2018-2025, aprovat pel Consell de Govern a la seva sessió del 26 de gener de 2018, una vegada analitzades, entre d’altres factors, les debilitats del sector industrial, va assenyalar que cada vegada era més difícil per a les empreses i els territoris mantenir els avantatges competitius, marcant-se  com a repte impulsar la millora de la productivitat de les empreses de manera permanent, com a única via per mantenir/generar avantatges competitius i valor per a la pròpia empresa i per a la seva societat.  

En aquest context es genera la necessitat de desenvolupar programes d’ajuda i millora de la competitivitat i la productivitat industrial, els quals s'aproven mitjançant Resolució del Conseller d’Empresa, Ocupació i Energia.

PDF Resolució del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia per la qual s’aprova el Projecte de programa de millora de la competitivitat i la productivitat industrial

      


OBJECTIUS

D’acord amb l’establert a la pròpia Llei 4/2017, els objectius dels programes d’ajuda i millora de la competitivitat i la productivitat industrial són:

a) La implantació de sistemes de qualitat total.
b) El desenvolupament de serveis especialitzats per al suport en l’àmbit de la capacitat comercial, del màrqueting, de la gestió de recursos humans i de la planificació de la producció.
c) El suport al desenvolupament d’instruments de finançament per a les entitats que tinguin per objecte la promoció industrial i el desenvolupament tecnològic.
d) La promoció, en sectors o en àrees d’activitat emergents, o insuficientment dimensionats, d’una capacitat competitiva idònia.
e) L’impuls d’infraestructures físiques i d’àmbits tecnològics que possibilitin un desenvolupament competitiu idoni de projectes.
f) L’especialització en activitats de més demanda, amb valor afegit i intensitat tecnològica.
g) La formació en capital humà.
h) L’aplicació de qualsevol procés de sofisticació empresarial.


FINALITATS

D’acord amb els objectius anteriors, especialment l’esmentat a la lletra e) les finalitats de les ajudes, són:

  1. Potenciar la modernització, l’acceleració tecnològica i la innovació de la indústria balear tant en els processos productius com en els de gestió empresarial, avançar cap a la digitalització de la indústria i superar el salt tecnològic que han d’encarar les indústries de les Illes Balears.
  2. Incentivar la renovació i adquisició d'equipament, tals com sistemes d'impressió digital, sistemes de producció distribuïda, gestió automatitzada d'estocs, adquisició i instal·lació d'ERP i altres eines informàtiques, disseny assistit per ordinador, etc.
  3. Potenciar la implantació de projectes industrials innovadors que comportin l’increment de productivitat i la millora de la competitivitat del sistema productiu les empreses que formen part del teixit industrial balear.

BENEFICIARIS POTENCIALS

Podran ser beneficiaris dels programes les empreses de caràcter industrial i els centres tecnològics de caràcter industrial, vàlidament constituïdes i que duguin a terme la seva activitat a les Illes Balears.


ACTUACIONS SUBVENCIONABLES

Per dur terme aquest programa s’estableix un règim d’ajudes, de caràcter econòmic, destinades a donar suport a la realització d’inversions de caràcter industrial mitjançant l’adquisició d’actius materials i l’adquisició d’inversions immaterials associades al procés industrial que hagin de ser utilitzades o entrar en funcionament per primera vegada, així com despeses necessaris per a la bona gestió i funcionament de l’entitat.


LÍNIES ACTUALS

Pàgina Web Ajut públic destinat a promoure actuacions d'inversió per a la modernització de l'estructura productiva i digital de l'activitat industrial – MOD 

Pàgina Web Ajut públic destinat a promoure grans actuacions d'inversió per a la modernització de l'estructura productiva i digital de l'activitat industrial – GI

Pàgina Web Ajut públic destinat a fomentar i impulsar la competitivitat dels sectors productius empresarials de les Illes Balears  CENTRES


DUBTES I CONSULTES

Secció de Subvencions (Direcció General d'Indústria i Polígons Industrials)

Telèfon: 971176570

Adreça electrònica: subvencions@dgindust.caib.es