Segons l’OMS, un entorn laboral saludable és aquell on tant el personal treballador com el directiu col·labora en un procés de millora contínua amb l’objectiu d’arribar a una visió conjunta per millorar la salut, la seguretat i el benestar dels treballadors, així com la sostenibilitat de l’ambient de feina (Organització Mundial de la Salut, 2010).

 

Aquest entorn s’ha d’entendre més enllà d’una visió clàssica de salut i seguretat ocupacional, i ha d’incloure hàbits de salut, estil de vida i factors psicosocials, com l’organització de la feina, la cultura i els nexes amb la comunitat. Tal com es recull a la Declaració de Seül sobre Seguretat i Salut en el Treball, gaudir d’un ambient de feina segur i saludable és un dret humà fonamental (Organització Internacional del Treball, 2008).

 

El model d’empresa saludable es fonamenta en el marc teòric de la promoció de la salut en el treball (figura 1) (Otawa, 1986; Dahlgren & Whitehead, 1991; Organització Mundial de la Salut, 2020), que aporta un concepte integral de salut, entesa com a benestar físic, emocional i social, i proposa treballar simultàniament amb les persones, l’organització de la feina, l’entorn físic, les polítiques de l’empresa, els factors no laborals (com la família o el barri on estan les empreses) i l’equitat, perquè ningú quedi enrere per motius de gènere, edat, nivell d’estudis, cultura, país de procedència o qualsevol altre eix de desigualtat social.

 

D’acord amb la Declaració de Luxemburg, elaborada per la Xarxa Europea per la Promoció de la Salut en el Lloc de Treball (European Network for Workplace Health Promotion, ENWHP, 1997), la promoció de la salut en la feina implica unir els esforços dels empresaris, el personal i la societat per millorar la salut i el benestar de les persones en el lloc de treball. Això es pot aconseguir:

-        Millorant l’organització i les condicions de feina.

-        Promovent la participació activa de les plantilles.

-        Fomentant el desenvolupament individual.

 

L’empresa saludable implica, tal com ja s’ha apuntat, anar més enllà del compliment estricte de la normativa vigent de prevenció de riscs laborals. Per això, la prevenció de riscs laborals és un prerequisit per ser una empresa saludable. De fet, les empreses  saludables redueixen els riscs laborals perquè optimitzen algunes de les accions preventives.

 

Les intervencions dirigides a millorar les condicions laborals, l’adaptació dels llocs de feina, la conciliació de la vida personal i laboral, els programes de seguretat viària, de mobilitat sostenible i activa, o les accions solidàries, encaixen dins el model d’empresa saludable i contribueixen tant a la salut de les persones treballadores com a la de l’empresa i del medi ambient. Per tant, també formen part d’una estratègia de responsabilitat social i de sostenibilitat.

 

El marc de l’empresa saludable permet a l’empresa treballar diferents temes de salut, seguretat vial, gestió de l’edat, benestar emocional, etcètera, de forma coordinada, combinant accions dirigides al personal treballador, a les seves famílies, als clients i en general a la societat.

Treballar per una alimentació saludable basada en la dieta mediterrània i per una vida activa lliure de tabac i d’alcohol suposa contribuir a la prevenció de les malalties més freqüents en el nostre entorn (malalties cardiovasculars i metabòliques, malalties respiratòries i càncers).

 

Dedicar esforços al benestar emocional de la població treballadora, les famílies i els clients suposa ajudar a prevenir alguns dels problemes de salut que més càrrega suposen per a la societat i que estan relacionats amb l’absentisme laboral. Les persones són el major actiu de les empreses, cuidar-les significa cuidar l’empresa.

 

L’Estratègia de Salut Laboral de les Illes Balears 2023-2027 (IBASSAL, 2023), aposta fermament per entorns laborals segurs, saludables i sostenibles. Els objectius estratègics fan ressò de la protecció de les persones treballadores com a principi rector de les empreses, aportant així un valor afegit i més alta competitivitat.

 

A l’objectiu estratègic 3 “Empreses i organitzacions que ens ajuden a cuidar-nos. La salut de les persones en primer lloc”, concreta la col·laboració amb la Direcció General de Salut Pública en la definició d’estratègies que reverteixin en una millora de les condicions de seguretat i salut de les persones treballadores de les Illes Balears. Entre d’altres actuacions, es durà a terme la posada en funcionament del Programa d’Empreses Saludables de les Illes Balears, també amb la participació dels agents socials, la Universitat de les Illes Balears i els serveis de prevenció.

 

L’any 2015 l’ONU va aprovar l’Agenda 2030, una oportunitat perquè tots els països i regions del món prenguin un nou camí per millorar la vida de totes les persones (Nacions Unides, 2015). El full de ruta el marquen els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els ODS constitueixen una gran oportunitat per a les empreses, la millor forma d’afrontar els reptes actuals. La promoció de la salut és un marc útil per treballar els ODS. L’empresa saludable pot contribuir almenys a 14 dels 17 ODS i, per tant, contribuir perquè les Illes Balears avancin cap a la salut i la sostenibilitat.

El marco de la empresa saludable permite a la empresa trabajar diferentes temas de salud, seguridad vial, gestión de la edad, bienestar emocional, etcétera, de forma coordinada, combinando acciones dirigidas al personal trabajador, a sus familias, a los clientes y en general a la sociedad. Trabajar por una alimentación saludable basada en la dieta mediterránea, una vida activa libre de tabaco y de alcohol supone contribuir a la prevención de las enfermedades más frecuentes en nuestro entorno (enfermedades cardiovasculares y metabólicas, enfermedades respiratorias y cánceres). Dedicar esfuerzos al bienestar emocional de la población trabajadora, familias y clientes supone ayudar a prevenir algunos de los problemas de salud que más carga suponen para la sociedad, y que están relacionados con el absentismo laboral. Las personas son el mayor activo de las empresas, cuidarlas significa cuidar la empresa.

 

La Estrategia de Salud Laboral de las Islas Baleares 2023-2027, apuesta firmemente por entornos laborales seguros, saludables y sostenibles. Los objetivos estratégicos hacen eco de la protección de las persones trabajadoras como principio rector de las empresas, aportando así un valor añadido y más alta competitividad.

 

El objetivo estratégico 3 “Empresas y organizaciones que nos ayudan a cuidarnos. La salud de las personas en primer lugar”, concreta la colaboración con la Dirección General de Salud Pública en la definición de estrategias que reviertan en una mejora de las condiciones de seguridad y salud de las personas trabajadoras de las Islas Baleares. Entre otras actuaciones, se llevará a cabo la puesta en funcionamiento del Programa de Empresas Saludables de las Islas Baleares, también con la participación de los agentes sociales, la Universitat de les Illes Balears y los servicios de prevención.

 

En 2015, la ONU aprobó la Agenda 2030, una oportunidad para que todos los países y regiones del mundo tomen un nuevo camino para mejorar la vida de todas las personas (Naciones Unidas, 2015). La hoja de ruta lo marcan los 17 Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS). Los ODS constituyen una gran oportunidad para las empresas, la major forma de afrontar los retos actuales. La promoción de la salud es un marco útil para trabajar los ODS. La empresa saludable puede contribuir al menos a 14 de los 17 ODS (figura 2) y, por tanto, contribuir a que las Illes Balears avancen hacia la salud y la sostenibilidad.

 

Nuestro Objetivo no es otro que el de transformar el tejido empresarial de las Illes Balears en un entorno promotor de salud, bienestar y sostenibilidad, tanto para el personal trabajador como para los clientes y la sociedad en general.