Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

PROJECTOR DE DIAKINES “ADISCOPI”

 

peçaset14a.JPG

 

Aquesta peça procedeix del CP Antoni Monjo de Maria de la Salut. Va aparèixer durant els anys 70 com una autèntica innovació en el món educatiu, inspirada exclusivament per la inquietud d'un pedagog espanyol, Luis Adiego, i fabricada per Enosa, una coneguda empresa també espanyola.

Es tracta d'un sistema visual concebut com un suport fonamental per a l’explicació de temes de qualsevol tipus de comunicació a un grup de persones. Pot ensenyar, mostrar i demostrar amb una senzillesa total i amb una claredat impressionant, que enriqueixen definitivament les possibilitats de l'educador.

L’adiscopi, d'altra banda, és un projector de transparències amb el qual es pot aconseguir, a més de la projecció fixa, la sensació de moviment, el fons i la superposició d'imatges, com al cinema. Té, per tant, tots els avantatges educatius de la projecció fixa, superant les seves limitacions en incorporar-li valuosos efectes cinematogràfics.

 

LES DIAKINES

 

L’adiscopi projecta diakines. La diakina és un conjunt format per quatre transparències quadrades que tenen 25 mil·límetres de costat cadascuna. Està constituïda per un xassís de plàstic rígid, dins del qual va col·locada una diapositiva quàdruple protegida amb cristalls.

L’adiscopi projecta la diakina presentant els fotogrames sobre un mateix i únic espai de la pantalla, i no sobre quatre espais diferents, com en principi es pogués pensar. Per aquest motiu ofereix les possibilitats següents:

 

1)  Presentació successiva de cada una de les quatre fotografies.

2)  Pas d’un fotograma al següent mitjançant un fus encadenat.

3)  Superposició de dues imatges correlatives.

4)  Transició ràpida d’una diakina a l’altra.

 

peçaset14b.JPG