Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

"CARTILLA ESCOLAR DE LA CIRCULACIÓN”

 

abril1_micro.JPG abril2_micro.JPG

 

Per al mes d’abril L’AMEIB (Arxiu-Museu de l’Educació de les Illes Balears) presenta com a peça del mes l’opuscle “Cartilla escolar de la Circulación”, editada l’any 1957 amb motiu de les noces d’or del Reial Automòbil Club de Catalunya.

L’educació vial sempre és un tema vigent i molt necessari a les escoles, sobretot a l’hora de formar als nins i nines en relació al seu comportament present i futur a les vies públiques.

Aquesta cartilla, sorgeix de la “Ponencia escolar de prevención de accidentes”, a partir del text de Enrique L. Massé Aparicio i les il·lustracions de Casimiro Aumacellas Salayet.

Fou editada, en llengua castellana, en col·laboració amb la “Comisaría de Extensión Cultural” del Ministerio de Educación y Ciencia. Fou realitzada per Industria Gráficas Seix Barral Hnos de Bracelona.

Aquesta peça arribà a l’AMEIB gràcies a la cessió que va fer el CP Pràctiques de Palma, juntament amb l’entrega d’un ampli conjunt de llibres.

La guia comença amb aquestes significatives paraules. “Pequeño, tu vida es un tesoro, un don de Dios, y sólo debes exponerla en Su defensa y en la de la Patria...”

L’ensenyament vial es fa a partir de dos amics: “Urbanito y Pequeño”, un guàrdia urbà i un nin que van passant junts per les voravies, carrers, places.., mostrant les actuacions que estan bé i aquelles que són incorrectes.

Tot això, amb els dibuixos, llenguatge i estètica propis de l’època, finals dels anys cinquanta. Resulta molt curiós observar els tipus de cotxes, busos, i altres vehicles així com els semàfors, llums del carrer...molt diferents, com és lògic, dels que tenim avui dia.