Torna

Museu de l'Educació de les Illes Balears

EL "CHINITO" DEL DOMUND


foto El tercer diumenge d'octubre, l'Església Catòlica celebra la "Jornada Mundial de les Missions", ja que precisament en aquest mes es va descobrir el continent Americà.


Aquesta jornada se la coneix popularment amb el nom de DOMUND. És un acrònim encunyat l'any 1943 per monsenyor Àngel Sagarminaga, el qual va unir les dues síl·labes inicials de les paraules Domingo i Mundial.

El gran impulsor del Domund fou el Papa Pius XI. L'any 1922, just després de ser elegit, a la Festa de la Pentecosta, interromp la seva homilia, pren el seu "solideo" blanc i ho fa circular entre els Cardenals, Bisbes, Sacerdots i Fidels a la Basílica de Sant Pere de Roma. Es converteix així en el primer recaptador d'una col·lecta a favor de les missions. Pius XI va instituir, el 14 d'abril de 1926, la Jornada Mundial de les Missions.

La figura del papa Pau VI i el DOMUND

foto


Pau VI es converteix en un gran promotor de l'evangelització dels pobles i convida la comunitat cristiana a fer una col·lecta, el mes d'octubre, en favor de tots els missioners i diòcesis situades en territoris de missió que ho sol·licitin.

L'enviament dels diners es realitza directament des del país que els ha recaptat, i la distribució es produeix de forma equitativa mitjançant l'aprovació de les ajudes a través del Consell Superior de les Obres Missionals Pontifícies.

El 37% de l'església catòlica, és a dir 1.100 de les diòcesis i arxidiòcesis que hi ha al món, es consideren territoris de missió, i aquestes depenen de la solidaritat de les denominades esglésies consolidades.

 

Figura d'un "chinito" del DOMUND

foto_grossa_2 DATACIÓ: ANYS 50 - 60
PROCEDÈNCIA: AMEIB
TRACTAMENT: NETEJA, RECOMPOSICIÓ I RESTAURACIÓ

La peça que us presentam representa la figura clàssica d'un "chinito". Aquesta peça, normalment de porcellana, era present a les aules de les escoles dels anys seixanta juntament amb altres figures que representaven busts d'africans, indis... Els infants de Primària, de forma individual o bé en parelles, sortien a postular pels carrers i les cases de la ciutat o del poble. Al final, fet el recompte de la recaptació, es lliuraven premis als guanyadors, que normalment eren alumnes de famílies acomodades.

El "chinito" de l'AMEIB

Aquesta peça, que pertany al fons de l'AMEIB, aparegué totalment destrossada després d'una exposició itinerant, com podeu veure a les fotografies. La figura es representa amb capell groc, mirada trista, llarga trena i la inscripció "AYUDAD A LAS MISIONES".

Una acurada restauració, a càrrec de l'equip de l'AMEIB, ha possibilitat que pugui ser contemplada com un vestigi d'unes èpoques pretèrites. Unes èpoques en que els infants sortien al carrer a demanar "un donatiu per al Domund". La resposta podia ser una "peça" de cinc, deu cèntims, "dos reials", una pesseta, inclús un "duro" o en molts casos el clàssic "ja hem donat".

Procés de restauració

foto_peu_1 foto_peu_2 foto_peu_3