peça03-04-18.jpg

LÀMINA “PAISAJE IDEAL TERMOLÓGICO DE GEOGRAFÍA FÍSICA”
DALMAU CARLES, PLA, S.A. –GIRONA-

 

DATACIÓ: 1970
PROCEDÈNCIA: IES JOAN ALCOVER (PALMA)                  ESTAT DE CONSERVACIÓ: REGULAR

En aquesta ocasió presentam una LÀMINA didàctica interessant a l’hora d’estudiar geografia en l’època on encara no existien les noves tecnologies actuals. Amb una dimensió de 0,90 x 1,18 cm. i dibuixada en una base de paper sobre tela amb dos llistons metàl·lics, reuneix 131 termes relacionats amb la geografia que l’alumne podia identificar amb el nombre assenyalat.

Els termes indicats feien referència a meteorologia, orografia, hidrografia, costes i mars, vegetació i nocions diverses.

Aquesta làmina fou impresa per la coneguda editorial gironina Dalmau Carles Pla, S.A. l’any 1970. Fundada l’any 1904 per Josep Dalmáu Carles va estar principalment especialitzada en la publicació de llibres escolars i mètodes pedagògics, encara que també va publicar biografies, làmines, mapes, llibres d'història, enciclopèdies i moltes altres classes de llibres. A més de la seva tasca pedagògica, Dalmau Carles Pla va ser pionera a Espanya en el domini dels jocs de tauler i de rol. En 1919, a l'associar-se Josep Dalmáu Carles amb el seu gendre Joaquim Pla Cargol l'editorial va adoptar el seu nom definitiu: «Dalmau Carles Pla, SA». De 1967 a 1981 l'editorial va estar a càrrec de Joaquim Pla i Dalmau, nét de Josep Dalmáu Carles i fill de Joaquim Pla Cargol. En els anys següents el mateix Joaquim Pla i Dalmau va continuar dissenyant jocs de tauler educatius, però aquesta vegada per famosos programes de televisió com ara Un, dos, tres ... responda otra vez.