Projecte
Creació d’espais d’ombra a partir de l’aplicació d’espais vegetals al CEIP Es Putxet com a solució basada en la naturalesa front a l’augment de la temperatura
Entitat beneficiària:
Resum:
El Col·legi d'Educació Infantil i Primària (CEIP)Es Putxet presentava una falta d’espais verds i de zones d’ombra (a l’entrada i les pistes esportives), cosa que provocava que durant els mesos d’estiu la temperatura en aquests punts fos molt elevada (s’havien donat alguns casos de cops de calor entre els alumnes).
El projecte desenvolupat ha dotat el pati de l’escola de més zones d’ombra mitjançant la plantació d’arbres i la instal·lació d’una pèrgola. També s’ha creat una façana verda i un jardí vertical amb espècies autòctones per a la millora de l’aïllament tèrmic i acústic, la millora de la permeabilitat i protecció davant la pluja i la millora de la qualitat de l’aire.
Localització:
CEIP Es Putxet. Municipi de Selva
Objectius:
El projecte presenta tota una sèrie d’objectius generals:
- Dotar al pati de l’escola de més zones d’ombra.
- Reduir la temperatura ambient de l’edifici.
- Millorar l’aïllament acústic.
- Augmentar la superfície vegetada al municipi.
- Donar compliment als objectius de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.
Com a objectius específics es poden citar:
- Procedir a la sembra d’arbrat que permeti guanyar superfície d’ombra alhora que s’aprofiten els beneficis d’aquests front al canvi climàtic.
- Millorar i prevenir la salut dels alumnes de l’escola el temps de pati, sobretot durant els mesos de calor gràcies al descens de les temperatures esperat.
- Implementar solucions basades en la naturalesa per reduir la temperatura de l’edifici i aprofitar les ombres generades.
- Afavorir a la reducció de l’efecte de l’illa de calor.
- Reduir l’escorrentia superficial.
- Afavorir l’aprofitament d’aigües pluvials.
- Promoure el coneixement d’algunes espècies de flora locals.
Actuacions realitzades:
A continuació es descriuen les principals actuacions que s'han dut a terme per aplicar solucions basades en la natura amb l'objectiu de reduir la temperatura de l'entorn:
1.- Plantació d'arbrat
Es distingeixen dues zones dactuació:
- Zona d'entrada. Es tracta d'un espai on ja havia arbrat: se'n van retirar exemplars morts i s'han tornat a plantar arbres. L'espècie escollida va ser el lledoner (Celtis australis).
- Zona de pistes esportives. En aquest cas, s'ha creat un nou espai enjardinat i se n'han plantat 4 exemplars de lledoner (Celtis australis) amb la instal·lació d'un sistema de regadiu i tres bancs entre l'arbrat.
2.- Creació d'una façana verda
Les façanes verdes, també conegudes com a façanes vegetals, han esdevingut un recurs arquitectònic cada cop més utilitzat en el disseny verd o sostenible d'edificis a les ciutats. Són diversos els beneficis que ofereix aquesta casta d'instal·lacions: aïllament tèrmic, aïllament acústic, millora de la qualitat de l'aire, protecció contra la pluja i la radiació solar, entre d'altres.
D'aquesta manera, s'ha aprofitat l'espai disponible a la façana principal de l'escola per instal·lar-hi una nova façana verda a partir d'una estructura fixa i una planta enfiladora. Igualment, a la part inferior s'hi ha creat un petit jardí vertical on els alumnes del centre poden sembrar espècies pròpies de les Illes Balears i que estiguin adaptades a les necessitats hídriques locals per no generar nou consum d'aigua.
De la mateixa manera, a la zona inferior de la façana s'ha deixat un nou escocell longitudinal per poder també plantar espècies locals.
3.- Instal·lació d'una pèrgola
Complementàriament a la plantació d'arbrat a la zona de les pistes esportives, i tenint en compte les previsions de creixement del centre, s'ha instal·lat una pèrgola, cosa que ha afavorit la creació de nous espais d'ombra.
Instruments de planificació en els quals s'insereix el projecte:
Les actuacions proposades s’emmarquen en un context de lluita contra les conseqüències cada cop més evidents del canvi climàtic. Algunes d’elles, tal i com exposa la Llei 10/2019 de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears, seran l’increment de la temperatura
mitjana i l’augment d’esdeveniments extrems com les onades de calor.
El 5 de setembre de 2029 el Ple de l'Ajuntment de Selva va aprovar, per unanimitat, el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima de Selva (PAESC). L'acció d'adaptació número 3 d'aquest pla es refereix a la creació de zones d'ombra amb instal·lació de proteccions solars i la plantació d'arbrat. Així, les actuacions subvencionades pel PIMA Canvi Climàtic s'inclouen en aquesta acció general del PAESC.
Comunicació i governança en l'elaboració del projecte:
Per tenir una primera idea del projecte, i amb l'objectiu de poder presentar una proposta "realista" als interessats, es va dur a terme la redacció d'un avantprojecte que incloïa els aspectes principals i les bases que guiarien la resta del projecte. S'hi va plasmar la informació que contenia la sol·licitud, fent una primera proposta del model de la pèrgola, exemples de façana verda, de la vegetació, dels espais d'ombra, etc.
Sessions de participació
Reunions amb el professorat i amb lassociació de pares i mares implicats per definir els detalls del projecte. Durant les reunions es va exposar el projecte i es va fer un recorregut pel centre escolar per analitzar les actuacions proposades.
Els membres del centre educatiu van fer les aportacions següents que s'han incorporat al projecte redactat.
- Elecció dels lledoners per tenir el màxim d'ombra possible
- Ubicació de la pèrgola
- Proposta d'ubicació de l'arbrat
- Proposta de façana verda
- Aportacions sobre els escocells i les espècies a sembrar
Un cop redactat el projecte, es va fer una tornada del document als participants que van validar la inclusió de les seves aportacions.
Difusió del projecte. Notícies
Indicadors d'execució i resultats del projecte:
Per avaluar quantitativament els resultats de les accions proposades, s'han definit diversos indicadors que permeten analitzar l'efectivitat de la intervenció, la consecució dels objectius i la percepció dels principals beneficiaris.
- Permeabilització del paviment i augment de la superfície vegetal
S'han plantat 7 arbres, cosa que incrementarà la superfície ombrejada i millorarà la qualitat de l'aire en absorbir més diòxid de carboni. Els escocells dels arbres suposen uns 6m2 de terra permeable. També s'ha eliminat el ciment substituit per una jardinera de 14 m2. La façana verda tindrà unes dimensions de 8 m2 aproximadament.
- Augment de la superfície d'ombra
La pèrgola proporciona 31 m² d´ombra. Els 7 arbres (almez) aniran creixent progressivament, podent oferir fins a 28 m² d'ombra en 5 anys i fins a 85 m² en 10 anys[1], millorant el confort tèrmic del col·legi i el pati per als alumnes.
- Disminució de la temperatura
La diferència de temperatura entre una zona ombrejada i una zona amb sol pot arribar a superar els 20 ºC. Tot i que la temperatura varia poc amb el projecte, els arbres i la pèrgola reduiran l'exposició a la radiació solar i milloraran la comoditat tèrmica. En el cas de la façana verda, la temperatura a l'exterior no es veurà gaire afectada per aquesta mesura (es pot arribar a reduir 0,5ºC); l'efecte més rellevant serà la reducció de la temperatura de l'edifici de l'escola entre 1 i 3ºC.
- Usuaris beneficiats
Un total de 120 alumnes de 3r a 6è de primària gaudiran d'un confort tèrmic més gran a les àrees protegides del sol.
- Percepció de la comunitat educativa
El projecte ha estat ben rebut per la comunitat educativa, que ha valorat positivament tant el procés com els beneficis de comfort tèrmic que ha proporcionat als estudiants.
[1] La superfície d'ombra que proporcionarà la copa dels arbres incrementarà al llarg del temps fins a assolir un màxim d'entre 8 i 12 metres. El lledoner (Celtis australis) és un arbre de creixement relativament ràpid, especialment en els seus primers anys. La mida de la copa dependrà de diversos factors com les condicions climàtiques, la qualitat del sòl i el reg; es pot estimar un creixement mitjà de la copa: actualment, una copa d'entre 0,5 i 1 metre de diàmetre; als 5 anys d'entre 2 i 4 metres de diàmetre, i als 10 anys, en condicions favorables, la copa podria tenir un diàmetre de 5 a 7 metres, amb una forma més desenvolupada i àmplia. Les set unitats plantades poden arribar a proporcionar, en cinc anys, una ombra de 28 m2, i en 10 anys, de 85 m2.