Altres espais de governança
Més enllà dels organismes de governança sobre el canvi climàtic desenvolupats mitjançant l'aplicaicó de la llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, exisiteixen d'altres espais de gobernança a nivell nacional i internacional, d'organitzacions no governamentals, del sector privat i d'altres actors socials.
A continuació s'exposen alguns d'aquests espais en els que les Illes Balears hi tenen presència activa:
- Red Española de Ciudades por el Clima
- Grup de treball Resiliència davant la emergència climàtica per a l'Euroregió Pirineus -Mediterrània
- Grup de Treball sobre Impactes i Adaptació (GTIA)
Red Española de Ciudades por el Clima
La Red Española de Ciudades por el Clima és la secció de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) que aglutina ciutats i pobles compromesos amb el desenvolupament sostenible i la protecció del clima. Es tracta de l'instrument de recolzament que la Federeció Espanyola de Municipis i Provincies ofereix als Governs Locals per tal de fer front al canvi climàtic.
És el principal mitjà per a traslladar els objectius de la política nacional de canvi climàtic i gestió de l'energia a l'escala local. La xarxa ajuda als governs locals amb l'elaboració d'eines, solucions y mesures factibles per a frenar el canvi climàtic i adaptar-s'hi. A més desenvolupen projectes pilot, donant suport tècnic i formació als responsables locals, promocionen les actuacions desenvolupades i actuen com a fòrum d'intercanvi d'experiències.
Grup de treball Resiliència davant la emergència climàtica per a l'Euroregió Pirineus -Mediterrània
Es tracat d'un grup de treball específic per a intercanviar experiències i combatre el canvi climàtic en el marc de la Euroregió Pirineus-Mediterrània, una Associació Europea de Cooperació Territorial.
L'Euroregió, formada pels governs de les regions de les Illes Balears, Catalunya i Occitània s'encarrega de posar en marxa un pla d'acció plurianual, planificar estratègies, cercar finançament i gestionar projectes d'acord amb el seu full de ruta.
El grup de treball de canvi climàtic es un dels diversos grups integrats dintre de les comissions existents, Medi ambient / canvi climàtic i energia, Innovació, Ensenyament superior i recerca, Cultura i Turisme.
Grup de Treball sobre Impactes i Adaptació (GTIA)
El Grup de Treball sobre Impactes i Adaptació (GTIA), va ser creat per la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic l'any 2007 i reuneix tècnics i responsables de l'Administració General de l'Estat i de les comunitats autònomes en matèria de adaptació.
L'objectiu general d'aquest fòrum es el de coordinar el desenvolupament dels marcs estratègics i accions d'adaptació que es duen a terme als nivells autonòmics i central, i es reuneix regularment per intercanviar informació i fer seguiment dels avenços i resultats dels projectes i iniciatives que es desenvolupen sota el marc del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic i els marcs de planificació de l'adaptació de cada comunitat autònoma.
Durant el període 2021-2025 el GTIA preveu:
- Revisar la composició del grup, a fi d'assegurar la participació de tots els Ministeris i àrees de la gestió pública identificats al PNACC 2021-2030.
- Assegurar, sempre que sigui possible, les modalitats de participació no presencial, per facilitar una participació més àmplia a les reunions.
- Millorar la informació i la transparència de l'òrgan, proporcionant informació sobre els components i els treballs.
- Mantenir els grups temàtics que en cada moment es requereixin per al desenvolupament d'iniciatives d'interès comú.