Projecte
Identificació, anàlisis i implementació de refugis climàtics als centres educatius del municipi de Manacor
Entitat:
Ajuntament de Manacor |
Resum:
El projecte pretén identificar i analitzar els espais a transformar d’onze escoles i elaborar un pla d’actuacions per poder implantar una xarxa de refugis climàtics en el curt termini al nostre municipi.
Objectius:
L’objectiu general del projecte és crear un xarxa de refugis climàtics a les escoles municipals de titularitat pública del municipi de Manacor, millorant-ne el seu confort tèrmic.
D’aquesta manera els objectius específics seran:
- Mantenir una temperatura de confort en els refugis climàtics davant les onades de calor
- Implantar en els envoltants dels edificis eductius, mesures de protecció solars, cobertes fredes, etc, que millorin
l’aïllament tèrmic i la ventilació.
- Reduir el consum energètic destinat a mantenir les temperatures de confort de les instal·lacions educatives.
- Creació de nous espais i zones verdes, amb espais d’ombra i vegetació.
- Disposar d’espais agradables tèrmicament per l’ús de tota la població del municipi.
Instruments de planificació en els quals s'insereix el projecte:
El municipi de Manacor es va adherir al nou “Pacte de Batllies pel Clima i l'Energia Sostenible” pel Ple Municipal celebrat el 12 de setembre de 2016
Actuacions realitzades:
A continuació es presenten les actuacions i resultats obtinguts que s’han duit a terme dintre del mencionat contracte.
FASE I Recopilació d’informació i diagnòstic de la situació inicial preliminar. Abril – Juny 2023
Estudi previ a partir d’eines cartogràfiques, consulta de bases de dades, recull de les iniciatives prèvies ja desenvolupades a Manacor, estudi de casos d’èxit, etc.
FASE III Anàlisi de les necessitats de cada espai. Anàlisis preliminar de vulnerabilitats i potencialitats Juliol 2023
En primer lloc, es realitza una diagnosi del marc territorial de Manacor (aigua, temperatura, espais verds, SBN, etc) concloent que Manacor presenta una debilitat important i per això és vital entendre el projecte més enllà dels patis escolars aïllats, sinó creant una xarxa conjunta, que també connecti amb el verd urbà.
Resaltar també que, a diferència del que succeeix amb altres municipis, Manacor presenta un elevat percentatge d’infants (17%), sent per tant una població diana per a l’obertura de refugis climàtics.
En segon lloc, s’analitza cada escola en particular, partint d’un anàlisi qualitatiu que té en consideració les següents variables: superfície, accessibilitat, permeabilitat, arbrat, ombra, cobertura vegetal, àrea de joc i mobiliari urbà. Es realitza una valoració puntuant l’estat actual (vermell) i el potencial de canvi que presenten (verd). Així, de les 10 escoles analitzades, les que presenten actualment una situació de partida més desfavorable i alhora un major potencial són Es Canyar i Simó Ballester.
Com a conclusió general, es dissenya una xarxa de refugis climàtics de forma interconectada i atenent els potencials atractius i sinèrgies de l’entorn, per tal de poder captar un major nombre d’usuaris. Així, per exemple, el centre Es Canyar té una major àrea d’influència que la majoria d’escoles del nucli de Manacor i a més, atenent l’entorn on es localitza es proposa la temàtica del refugi climàtic com a “Llaç esportiu” amb la intenció d’oferir majors oportunitats de lleure i esbarjo a la població.
FASE V Proposta de mesures. Projecte de propostes d'actuació Gener 2024
L'equip de CALCO presenta el projecte de xarxa de refugis climàtics per a tots els centres escolars. El projecte explica la metodologia seguida i els objectius comuns de tots els espais a transformar. Cal tenir en consideració que, a banda dels objectius climàtics també s'ha de respondre a les necessitats específiques segons l'edat. Així es plantegen accions per millorar l'espai (vegetació, paviment, accessibilitat i ombra)
i elements per al foment de l'activitat (moviment, creatiu i sensorial, joc tranquil i estadal).
Finalment, es presenta el Disseny definitiu dels patis escolars. Cada centre disposa d'una explicació de l'estat actual i necessitats identificades, així com de la proposta d'actuació juntament amb el pressupost d'execució i finalment, la contribució i impacte després de la intervenció.
Jornada presentació resultats a les escoles Febrer 2024
La presentació del Projecte de Refugis Climàtics de la reforma de 10 patis d’escoles públiques del municipi, es va dur a terme amb la participació del batle de Manacor, Miquel Oliver; i els delegats de Medi Ambient, Espai Públic i Educació, així com l’arquitecta de CALCO, Clara González.
En aquesta jornada, es va presentar la proposta de cada col·legi als membres del Consell d’Infants de Manacor i també als equips directius dels col·legis públics del municipi, tot relacionat amb la participació activa dels infants i equips de mestres en la configuració de proposta final.
De forma més concreta, s’exposà el tipus de vegetació triada pels projectes, adaptada al clima mediterrani i a les sequeres estivals, els elements de joc proposats als nous patis, i també com es varen tenir en compte els testimonis de mestres i infants, pel desenvolupament del projecte.
Jornada presentació resultats dirigida a tècnics i públic en general Abril 2024
Es va realitzar la Jornada sobre Refugis Climàtics a la Institució Pública Antoni Maria Alcover, al matí varen participar experts en la matèria que tractaren els efectes del canvi climàtic i les polítiques de mitigació i adaptació, incloent la transformació d’espais educatius en refugis climàtics. Tot seguit, els especialistes en estratègia territorial i disseny públic CALCO Territori i Urbanisme, va explicar als assistents la Xarxa de Refugis Climàtics de Manacor: una resposta a les necessitats ambientals i socials de Manacor. El capvespre, CALCO va exposar el projecte de Transformació de deu patis escolars en espai públic al municipi de Manacor.
El projecte presentat, segons els nuclis urbans són:
Comunicació i governança en l'elaboració del projecte:
FASE II Participació i consulta als agents implicats
Reunió inicial conjunta de presentació del projecte als centres educatius a l’Ajuntament (equip docent) Maig 2023
Des de l’Ajuntament es presenta el projecte, l’objectiu del qual és crear una xarxa de refugis climàtics a les escoles del municipi i que es realitzarà a través de l’empresa Calco.
Des de les escoles es mostren interessades però també desconfiades per com es portarà a terme i sobretot reticències en relació a un altre projecte de l’Ajuntament de “patis oberts”.
Identificar necessitats i debilitats (equip docent) Juny 2023
L’equip de Calco realitza visites individuals a cada escola per tal de realitzar la presa de dades “in situ”, registre fotogràfic del centre escolar i de l’entorn. A més, també es recopilen iniciatives climàtiques ja engegades per cada escola així com recopilació de les principals necessitats i debilitats del centre a través d’entrevistes amb l’equip docent.
En recollir els testimonis dels mestres dels centres escolars de Manacor, es detecta una clara preocupació per les tendències i dinàmiques de joc que es poden observar als patis en les darreres dècades: més enllà dels dispositius electrònics, molts dels alumnes no compten amb eines alternatives suficients per generar pràctiques lúdiques sense guia d’un adult.
FASE IV Participació i consulta als agents implicats Segona visita individual a cada escola per ensenyar resultats, resoldre dubtes i suggeriments (equip docent) Setembre – Octubre 2023
L’equip de Calco realitza visites individuals a cada escola per tal de presentar els resultats obtinguts no només de l’escola en qüestió sinó de forma global per al municipi de Manacor.
Sent que el projecte ha de desenvolupar-se físicament als patis escolars, la pròpia direcció dels centres es converteix en un actor fonamental, que ha de ser integrada a tot el desenvolupament del projecte com un aliat i impulsor del mateix. En aquest sentit, la comprensió i l’acceptació dels objectius generals per la seva banda és clau per comptar amb un compromís real dins les escoles. En aquest sentit, aquestes visites
pretenen resoldre dubtes i recopilar suggeriments dels esborranys presentats.
Reunió de governança Octubre 2023
Les escoles es mostren proactius i satisfets amb el procés i resultats mostrats, no obstant els princials motius de disconformitat són: Por als robatoris i vandalisme (80%), incertesa pel que fa als terminis d’execució (50%), percepció de llacunes en matèria de manteniment i gestió futura dels patis (40%), desconfiança pel que fa a la qualitat de l’execució (30%) i percepció de manca de correspondència amb les necessitats reals i urgents del centre (20%).
En aquest sentit, s’han solucionat els dubtes i a les propostes definitives de treball s’inclouen mesures per tal d’atendre les disconformitats.
Participació d’alumnes Novembre-Desembre 2023
Es realitza un taller a cada escola per tal d’involucrar els alumnes i la comunitat educativa en el procés de millora bioclimàtica dels patis i conscienciar de la importància d’establir mesures per a la protecció dels ecosistemes autòctons i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.
Es planteja com una sessió lúdica i educativa amb el fil conductor de les Rondalles Mallorquines (60-90 min a escollir pel centre). La sessió consta de tres parts:
1) A través de lectures de fragments de les Rondalles Mallorquines es parla dels usos i importància de les plantes i arbres autòctons.
2) Conèixer i experimentar els beneficis i usos dels arbres autòctons.
3) Què són els refugis climàtics i disseny del pati escolar per part dels alumnes.
Indicadors d'execució i resultats del projecte:
S’ha establert els següents indicadors de contribució i impacte:
Ambiental
- Nombre d’arbres
- Percentatge de paviment permeable
- Percentatge d’ombra en horaris crítics
- Nombre d’espècies adaptades
Social
- Nombre d’estructures jugables
- Nombre d’ambients diferenciats
- Superfície amb varietat topogràfica
- Mobiliari de descans i seient
Urbà
- Superfície oberta al públic
- Nombre d’equipaments connectats a la xarxa de refugis
La definició dels objectius ha intentat respondre al principi SMART és a dir que siguin de ser, específics, mesurables, assolibles, rellevant i definits en el temps, per això els objectius escollits es monitoritzaran a partir dels següents indicadors:
Objectiu | Indicador |
Mantenir una temperatura de confort en els refugis climàtics davant les onades de calor | Monitorització de la temperatura d’aquest espais (Sensors tèrmics, SMART city) |
Implantar en els envoltants dels edificis eductius, mesures de protecció solars, cobertes fredes, etc, que millorin l’aïllament tèrmic i la ventilació. | Coeficient eficiència energètica dels edificis |
Reduir el consum energètic destinat a mantenir les temperatures de confort de les instal·lacions educatives. | Mesura del consum energètic dels edificis municipals |
Creació de nous espais i zones verdes, amb espais d’ombra i vegetació. | Comput de la Superfície verda respecte a la total de l’espai destinat a refugi climàtic |
Disposar d’espais agradables tèrmicament per l’ús de tota la població del municipi. | Nombre i superfície d’espais refugis en tot el municipi |