Projecte

Aplicació de solucions basades en la natura orientades a la prevenció de risc d'incendi a l'espai urbà-forestal

  

 

 

Entitat:

Ajuntament de Capdepera

 

Resum:

El nucli urbà de Costa de Canyamel es tracta de la zona amb major risc d’incendi del municipi de Capdepera, risc que es preveu que augmenti amb els efectes del canvi climàtic. A més, l’estructura urbana suposa un perill afegit perquè dificulta l’evacuació (només existeix una sortida de la urbanització).

El projecte inclou tota una sèrie d'actuacions que estaven previstes al pla d'autoprotecció de Costa de Canyamel del 2019 i que s'orienten a la reducció del risc d'incendi i la millora de la informació en cas d'emergència: senyalització per a facilitar l'evacuació; edició de materials amb recomanacions en cas d'incendi i campanya de difusió entre la població; organització d'un taller pràctic de mesures d'autoprotecció davant els incendis forestals i simulacre d'incendi; i tractament de la vegetació interior a diferents parcel·les de la urbanització per reduir-ne el potencial de combustió. 

  

Localització:

Urbanització Costa de Canyamel. Municipi de Capdepera.

En el mapa a continuació, es marquen també les parcel·les on s'ha fet tractament de la vegetació interior.

  

Objectius:

L’objectiu general d’aquest projecte és el de dur a terme tota una sèrie d’actuacions per prevenir i reduir el risc d’incendi forestal a la urbanització de Costa de Canyamel com a prevenció de riscos associats al canvi climàtic.

De manera específica es pretén:

  • Conscienciar a la població de les necessitats d’autoprotecció en front als incendis forestals i d’activitats per reduir el risc d’incendi.
  • Realitzar actuacions de solucions basades en la naturalesa realitzant un tractament de la vegetació interior en les parceŀles municipals que segons el pla d’autoprotecció de la urbanització de Canyamel s’han de netejar per evitar la propagació en cas d’incendi i reduir el risc.
  • Dur a terme una senyalització en la urbanització marcant la ruta d’evacuació i fent un simulacre d’incendi per evitar riscos en cas d’incendi.
  • Desenvolupar un projecte pilot a seguir per actuar en les altres urbanitzacions del municipi.

  

Instruments de planificació en els quals s'insereix el projecte:

El IV pla general de defensa contra incendis forestals de les Illes Balears (PGIF) en el marc de l’eix II (TE-01) estableix com a accions prioritàries el foment i la promoció dels plans locals de prevenció d’incendis forestals

El nucli urbà de Costa de Canyamel es tracta de la zona amb més alt risc d’incendi del municipi de Capdepera que és, alhora, un dels municipis amb prioritat molt alta basada en els criteris de risc d’incendi forestal alt, vulnerabilitat i gravetat potencial alta, segons es recull en el Decret 41/2005, de 22 d’abril, pel que s’aprova el Pla Especial en front als Incendis Forestals en Balears (INFOBAL).

El projecte es troba inclòs en els següents instruments de planificació municipal:

Atesa la situació present de canvi climàtic, que farà augmentar el risc d'incendi, es considera una acció primordial a desenvolupar com acció d’adaptació al canvi climàtic en el municipi de Capdepera.

  

Actuacions realitzades:

1.-   Senyalització: juny de 2022

Per tal de facilitar l’evacuació, que és complicada atesa l’estructura urbana, s’incorporen 30 senyals verticals, amb indicació de la sortida en els principals encreuaments de la urbanització. En aquestes senyals es va incorporar un codi QR amb un enllaç a un navegador que indiqués la ruta de sortida òptima en funció del pla d’evacuació establert.

A més, s’han fet dos panells amb un cartell del mapa del viari, senyalitzant que es troba en una zona d’alt risc d’incendi i indicant el telèfon en cas d’emergència. S’han instal•lat a l’entrada de la urbanització i a l’entrada de la platja.

 

  

2.-   Campanya de difusió del pla: juny i juliol de 2022

S’ha editat un fulletó informatiu sobre els principals objectius del pla i de recomanacions orientades a propietaris i veïns de la urbanització Costa Canyamel per a la prevenció i autoprotecció front als incendis forestals. També s’inclouen recomanacions i precaucions en cas d’incendi forestal.

Aquest fulletó s’ha editat en 4 idiomes i s’ha distribuït a totes els habitatges fent un porta a porta i també s’ha donat difusió en format digital.

 

  

  

  

 

 

 

  

3.-   Tractament de la vegetació interior: 2022-2023

Segons el pla d'autoprotecció de la urbanització de Canyamel s'havia de fer un tractament de la vegetació interior a les parcel·les municipals per evitar la propagació en cas d'incendi i reduir-ne el risc. S'ha desbrossat la vegetació, incloent peus sobrants i poda de peus en masses de densitat molt elevades i podant perquè la vegetació no sobresurti a la via pública.

 

  • Zona verda 1

  • Zona verda 2

  • Zona verda 3

  • Zona verda 4

 

  • Zona verda 5

 

 

4.-   Altres actuacions realitzades

  • Taller pràctic

Mesures d’autoprotecció davant els incendis forestals, dia 12 d’abril de 2022

Els propietaris d’habitatges en zona forestal, d’interfície urbanoforestal, estan obligats per llei (art. 77 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears) i per la seva pròpia seguretat a realitzar una sèrie d’actuacions preventives, tant a nivell particular com si formen part d’una zona urbanitzada. Per tal de donar a conèixer sobre el terreny i de forma pràctica quines són les actuacions preventives que s’han d’aplicar, l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Capdepera organitza amb el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Conselleria de Medi Ambient i Territori uns tallers pràctics a la urbanització Costa de Canyamel.

Varen estar convidats a assistir-hi tots els propietaris d’habitatges de la urbanització, gestors d’habitatges i altres persones encarregades del manteniment d’habitatges o jardins i en general totes les persones interessades en la prevenció d’incendis forestals.

  

  • Jornada sobre jardineria del Segle XXI per a la preservació dels incendis forestals i la biodiversitat

Celebrada dia 14 de desembre de 2022 a Cala Rajada, a càrrec del servei de gestió forestal de la CAIB i del Grup d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB. L’activitat va estar especialment adreçada a propietaris d'habitatges propers a boscos, empreses de jardineria, empreses de manteniment d'habitatges i persones d'interès amb la temàtica.

 

  • Simulacre d’incendi

Dia 1 de juny, durant tot el matí, es va dur a terme un simulacre d’incendi forestal nivell 2 a Costa de Canyamel. L’organitzaren la D.G. d’Emergències i Interior, el Servei de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i la Unitat Militar d’Emergències. Es desplegaren mitjans terrestres, aeris…

 

Comunicació i governança en l'elaboració del projecte:

Per a la definició del projecte es fa una reunió prèvia entre l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Capdepera, el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl del Govern de les Illes Balears i l’associació de veïns de Costa de Canyamel que seran els tres agents implicats en el projecte a banda de la Conselleria amb competències en canvi climàtic.  

Informació i conscienciació 

De les actuacions previstes en el projecte (veure apartat d’actuacions) la majoria tenen a veure amb comunicació i informació a la població: 

  • senyalització per a facilitar l'evacuació;
  • edició de materials amb recomanacions en cas d'incendi i
  • campanya de difusió entre la població;
  • organització d'un taller pràctic de mesures d'autoprotecció davant els incendis forestals i simulacre d'incendi;

Difusió del projecte. Notícies 


Indicadors d'execució i resultats del projecte:

Una de les conseqüències associades a l’augment de temperatures i l’augment d’estacions seques a causa del canvi climàtic és l’augment de risc d’incendi. Tot i que no es poden quantificar exactament  amb el  projecte s’han assolit els objectius específics de: 

  • Conscienciar a la població de les necessitats d’autoprotecció en front als incendis forestals i d’activitats per reduir el risc d’incendi.
  • Realitzar actuacions de solucions basades en la naturalesa realitzant un tractament de la vegetació interior en les parcel•les municipals que segons el pla d’autoprotecció de la urbanització de Canyamel s’han de netejar per evitar la propagació en cas d’incendi i reduir el risc.
  • Dur a terme una senyalització en la urbanització marcant la ruta d’evacuació i fent un simulacre d’incendi per evitar riscos en cas d’incendi.
  • Ésser un projecte pilot a seguir per actuar en les altres urbanitzacions del municipi.

Aquest projecte pilot que s’ha realitzat en aquesta urbanització es pot traslladar a als altres nuclis urbans ja que el municipi de Capdepera disposa d’altres nuclis urbans que també es troben dins la zona d’interfase urbanoforestal i al presentar característiques semblants (habitatges dins pinar amb zones verdes i solars sense netejar amb densa vegetació i amb risc d’incendi similar) resulta idoni realitzar les mateixes actuacions en altres nuclis urbans com Coves de Canyamel, Cala Gat i Cala Provençals.

S’han emprat com a indicadors de seguiment el número d’activitats de conscienciació realitzades, el número de senyals posades i el número de zones verdes netejades aconseguint arribar al 100 % en tots ells.