Projecte

Corredor verd als espais lliures públics de la urbanització de Montferrutx

Entitat beneficiària:

Ajuntament d'Artà

Resum:

El projecte de corredor verd als espais lliures públics de la urbanització de Montferrutx (Artà) consisteix en el disseny i l'execució d'un corredor verd (plantació d'espècies autòctones i xeròfites) i instal·lació d'infraestructures de retenció, canalització, captació i emmagatzematge d'aigua de pluja (jardins de pluja, franges i basses de bioretenció) als espais lliures públics de la pròpia urbanització.

Aquestes actuacions milloren la gestió de laigua de pluja i la permeabilització despais urbans, milloren el confort tèrmic i afavoreixen espais de convivència i relació social.

Localització:

Urbanització de Montferrutx. Colònia de Sant Pere. Municipi d'Artà.

Objectius:

Els objectius generals i específics del present projecte són:

1. Crear zones d'ombra natural en espais públics.

  • Naturalitzar els Espais Lliures Públics de la urbanització de Montferrutx amb la creació d'una infraestructura verda amb espais densament arbrats que creïn ombres naturals i afavoreixin l'evapotranspiració.
  • Reduir la insolació directa en períodes de major calor per a atenuar les temperatures i millorar la sensació tèrmica.
  • Facilitar la penetració d'ecosistemes naturalitzats en entorns urbans que incrementinl'albedo de les superfícies urbanes.
  • Potenciar els serveis ecosistèmics urbans, diversificant els espais vegetals i creant refugis naturals per a ocells i altres animals.
  • Crear una infraestructura verda interconnectada com a espai d'oci saludable i refugi tèrmic, que permeti la circulació i refredament de l'aire.

2. Afavorir la permeabilitat de l'aigua de pluja en espais urbans.

  • Incentivar la captació d'aigües pluvials a través de la intercepció arbòria i afavorir la seva posterior infiltració.
  • Minimitzar els espais pavimentats i afavorir els sòls profunds i ben desenvolupats.
  • Evitar desbordaments torrencials a través d'estructures naturals de bioretenció, captació pluvial i planes d'inundació.

3. Regenerar i reutilitzar les aigües pluvials.

  • Crear jardins de pluja i superfícies filtrants i arenoses com a pretractament de l'aigua captada.
  • Reconduir l'aigua captada cap a infraestructures d'emmagatzematge per al seu posterior ús en el manteniment de parcs i jardins urbans o neteja amb aigua a pressió de carrers, passejos i places.

Instruments de planificació en els quals s'insereix el projecte:

El projecte s'emmarca en diversos instruments d'àmbit internacional, europeu i nacional, que remarquen la importància de l'aplicació de solucions basades en la natura (SbN) en la prevenció de riscos davant d'altes temperatures o per garantir la disponibilitat i la gestió sostenible del aigua:

D'altra banda, a l'àmbit local:

  • Pla estratègic per a la gestió integral del cicle de l'aigua a Artà 2018-2023 (Objectiu 1: Garantir la disponibilitat del recurs - p. 39 [pàgina PDF 43])
    L'any 2017, l'Ajuntament d'Artà va aprovar el Pla estratègic per a la gestió integral del cicle de l'aigua 2018-2023 amb l'objectiu principal de reunir en un document els objectius i les accions que permetin al municipi d'Artà una gestió més eficient del sistema d'aigua, des d'una visió integral, garantint el retorn de l'aigua al medi en bones condicions. Precisament, és un objectiu dins del Pla d'actuació garantir la disponibilitat del recurs (8.1) a través del aprofitament de fonts d'aigua alternatives com les aigües pluvials o regenerades mitjançant la construcció d'infraestructures hidràuliques que aprofitin l'aigua de vessament per al reg o la neteja viària.
  • Pla d'Acció d'Energia Sostenible i Clima (Acció d'adaptació número 5: Aprofitament de les aigües pluvials i regenerades - p. 142 [pàgina PDF 150])
    L'any 2019, Artà va aprovar el Pla d'Acció d'Energia Sostenible i Clima, l'apartat d'adaptació al canvi climàtic del qual estableix en l'acció número 5 aprofitar les aigües de pluja i regenerades a través de la instal·lació de dipòsits o adequació d'aljubs per fer front a l'increment dels episodis de sequera i escassetat d'aigua.

Actuacions realitzades:

Comunicació i governança en l'elaboració del projecte:

L'execució del projecte va constar de diferents fases, les quals es detallen a continuació:

  • Fase 1: Redacció del projecte paisatgístic del corredor verd

Aquesta primera fase va consistir en la redacció del projecte paisatgístic del corredor verd, el qual s’havia de sotmetre a exposició pública per tal que les persones interessades presentessin allò que consideressin oportú.

  • Fase 2: Exposició pública del projecte

Un cop lliurada la versió inicial del projecte, fou sotmès a exposició pública per un període de 10 dies hàbils per tal que la ciutadania interessada hi presentés les al·legacions que considerés. Així hi tot, el 26 de novembre de 2022 es va realitzar una exposició pública del projecte a l’àmbit on es preveia executar per tal que la ciutadania, conegués in situ les característiques del projecte. Per a la presentació s’utilitzaren tres cartells de grans dimensions amb plànols i detalls constructius del projecte que, després de la reunió es deixaren exposats a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la Colònia de Sant Pere.

No es va registrar cap al·legació relacionada directament amb el projecte, ni per registre general ni durant l’exposició pública. A més, es va fer una nota de premsa des dels serveis de comunicació de l’Ajuntament d’Artà de la qual se’n feren ressò alguns mitjans de comunicació local.

- Un corredor verd per a Montferrutx

- El corredor verd de Montferrutx tindrà un dipòsit de 20.000 litres per captar aigua

- Un corredor verd a Montferrutx per fer front al canvi climàtic

  • Fase 3: Execució de les obres del projecte

Un cop aprovat el projecte, es va procedir a la licitació de les obres, mitjançant procediment obert.

  • Seguiment i l’avaluació del projecte

El seguiment i l’avaluació del projecte es realitzà amb la creació d’una comissió de seguiment l’objecte del qual fou el control i la supervisió de tot el procés. La comissió de seguiment esta composta pel Batle, la regidora de Medi Ambient i el tècnic de medi ambient, a la qual s'uniren representants de l'equip redactor i un representant de la direcció de les obres. La comissió es va reunir en 4 sessions durant l'execució del projecte.

Indicadors d'execució i resultats del projecte:

S’espera que el projecte de corredor verd contribueixi a la consecució dels objectius del PIMA-CC, millorant el confort tèrmic amb la provisió d’ombres naturals dels arbres sembrats, així com la captació d’aigües pluvials mitjançant la recollida i emmagatzemament d’aigua de pluja.

El projecte de corredor verd ha previst la sembra de 36 arbres de diverses espècies (13 tamarells, 13 ullastres, 6 lledoners, 4 figueres). Aquests exemplars s’han sembrat en aquells espais de l’àmbit d’actuació del projecte on hi mancaven ombres, disposant els tamarells a la part més pròxima a la mar i les demés espècies en zones més allunyades de la primera línia de costa.

Així mateix, amb la captació d’aigua de pluja i el seu posterior emmagatzemament s’aconsegueix utilitzar aigua per a usos de reg, evitant així consumir aigua potable en èpoques de major demanda o sequera. A més, en la implementació d’aquestes noves espècies sembrades, el reg s’ha realitzat amb aigua recollida de pluja.

Finalment, s’han adequat alguns accessos per evitar l’erosió del terreny i així fomentar i facilitar la utilització d’aquests espais per el gaudi de la ciutadania, com a mesura d’adaptació al canvi climàtic.