8310 - Coves no explotades pel turisme

Regions biogeogràfiques de aparició

Mediterrània, Continental, Alpina.

Descripció

Coves no obertes al públic, incloent llacunes i fontetes subterrànies del seu interior. En ellas hi viuen organismes amb un elevat grau d’especialització o endemicitat, però a més es tractaen moltes ocasions d’hàbitats importants per a la conservació d’espècies de l’Anex II de la Directiva Hàbitats (amfibis, rates pinyades, etc.).

Els vegetals fotosintètics es troben tan sols a les boques de les coves i estan representat per unes poques espècies vasculars (sovint de comunitats de l’Adiantetea capilli-veneris, briòfits, algues i cianòfits.

Condicionaments ecològics

A les coves es creen unes condicions microclimàtiques i de luminositat limitada que determinen l’existència d’ambients molt diversos.

Espècies representatives

Entre les plantes destaquen les criptògames, sobre tot heteròtrofes, mentre que a la fauna abunden els especialistes i endemismes, sovint molt locals degut a la fragmentació de l’hàbitat Ia impossibilitat de contactes, inclús entre coves properes.

A l’entrada de les coves s’hi poden trobar unes poques espècies de falgueres esciàfiles, com són Asplenium trichomanes, Phyllitis sagittata, P. scolopendrium.

Entre la catifa de briòfits de la boca hi han espècies dels gèneres Plagiochila, Thamnium, Anomodon, Bartramia stricta, Pterogonium gracile, Reboulia hemispherica, Targionia hypophylla, Tortella tortuosa, Encalypta streptocarpa.

Una pàtina d’algues es pot desenvolupar fins a una reducció de la luminositat 1/2000.

Aquesta està constiuida principalmente per cianòfits (algues blaves), sovint del gèneres Aphanocapsa, Chrococcus, Gleocapsa, Oscillatoria, Scytonema, i d’algues verdes, de gèneres com Chlorella, Hormidium o Pleurococcus.

Tipus reconeguts

Coves no explotades pel turisme

Referències sintaxonòmiques

La vegetació brio-pteridofítica present a l’entrada de les coves s’ha referit a varies associacions. A Mallorca hi han comunitats properes al Thamnobryo alopecuri-Phyllitidetum scolopendrii Brullo, Privitera & Puglisi 1992 (Adiantion capilli-veneris Br.-Bl. ex Horvatic 1934) de Sicilia.

Dinàmica i contactes

En absència de perturbacions ambientals, naturali (com són variacions del règim hídric), o antròpiques, l’hàbitat ès temporalment estable i es caracteritza per una notable constància dels factors ecològics al llarg del temps. Això representa un ambient de refugi per una fauna cavernícola, sovint estenoicament endèmica, de notable interés biogeogràfic.

Distribució

Totes les illes grans

Nota

Aquest hàbitat assumeix notable importància sobretot per la conservació de fauna cavernícola caracteritzada per animals molt especialitzats i sovint microendèmics. Es tracta d’una fauna contituida sobratot per invertebrats exclusius de les coves i dels sistemes hídrics soterranis com coleòpters, crustacis i moluscs aquàtics. També, les coves constitueixen llocs de refugi durant els periodes o hores desfavorables per a diversos vertebrats de l’entorn.

Per fer una aproximació concreta cal és aconsellable la consulta de cadastres espeleològics i cadastres nacionals de coves.

Ficha Jolube 8310 Cuevas no explotadas por el turismo