El Sistema de reconeixement de la sostenibilitat del turisme de natura en Xarxa Natura 2000

 desc_RN2000_Turismo_Sostenible_CAT.jpg

El Sistema de Reconeixement de la Sostenibilitat del Turisme de Natura (SRSTN) en Xarxa Natura 2000 és una eina creada per identificar i diferenciar espais de la Xarxa Natura 2000 i empreses d’activitats de turisme de natura que duen a terme la seva activitat de forma respectuosa amb l’espai protegit.

El Sistema pretén contribuir, en particular, a diversos objectius:

  • Posar en valor la Xarxa Natura 2000 i contribuir a la seva conservació a través de la millora de la gestió i ordenació de l'ús públic i turisme de naturalesa.
  • Implicar les empreses turístiques en la gestió i conservació dels espais.
  • Facilitar un aval de compromís de sostenibilitat d'espais i empreses enfront de les administracions i usuaris.
  • Proporcionar una diferenciació i avantatge competitiu a les empreses compromeses.

Així, l’adhesió de les empreses al sistema garanteix una activitat econòmica  sostenible i compatible amb la conservació dels valors naturals pels quals va ser designat l’espai Xarxa Natura 2000. Es pretén crear un vincle entre gestors dels espais i les empreses que duen a terme la seva activitat, o una gran part d’ella, a l’interior dels mateixos. El compromís de conservació i desenvolupament sostenible és, per tant, conjunt.

El primer requisit per poder implantar el SRSTN en un espai és que aquest compti amb un pla de gestió aprovat. Un cop es disposa d'aquest pla, el gestor de la Xarxa Natura 2000 ha de sol·licitar l'adhesió de l'espai a l'Òrgan de Coordinació Nacional, que és qui aprova la candidatura. Un cop adherit l'espai, és quan les empreses poden sol·licitar la seva adhesió al Sistema.

Actualment, a les Illes Balears hi ha 8 espais protegits Xarxa Natura 2000 adherits al Sistema: l’Àrea Marina del Nord de Menorca i els espais integrants del Pla de Gestió Natura 2000 de la Costa Est de Menorca (Punta Redona – Arenal d’en Castell, La Mola i s’Albufera de Fornells, D’Addaia a S’Albufera, S’Albufera des Grau, De S’Albufera a la Mola, Cala en Brut i Caleta de Binillautí) 

Per descarregar el tríptic de l’Àrea Marina del Nord de Menorca, pitjau en l'idioma desitjat:

Català  Castellà  Anglès  Francès

Per descarregar el quadríptic dels espais Xarxa Natura 2000 de la Costa Est de Menorca pitjau en l'idioma desitjat:

Català  Castellà  Anglès  Francès

Actualment hi ha 5 empreses de les Illes Baleares adherides al sistema: 

 Per a més informació del SRSTN en Xarxa Natura 2000, així com dels requisits per adherir-se, pitjau aquí.

desc_collage.jpg