ES0000227 Muntanyes d’Artà (LIC, ZEPA)

 KML

Regió: Mediterrània

Àrea: 14.705,30 ha
PDF Fitxa oficial de la Unió Europea (Formulari Normalitzat de Dades, FND)

Pàgina Web Pla de Gestió Muntanyes d'Artà

Figures de protecció

 FIGURA DE PROTECCIÓ DESIGNACIÓ DOUE APROVACIÓ CAIB
 LIC (Lloc d'importància comunitària) 2006-07 Acord de Govern de 3/3/2006
 ZEPA (Zona d'especial protecció per a les aus) - Decret 28/2006

Característiques

Aquest àrea abasta bona part de la península que forma l'extrem NE de Mallorca. És una zona muntanyenca formada per roques calcàries del Secundari molt deformades que van sofrir diversos encavalcaments durant la orogènia alpina que van formar importants relleus orientats en direcció EN. No existeixen grans penya-segats a la costa, a excepció del Cap des Freus, però sí a l'interior.

El clima és mediterrani mesotèrmico, sec-subhumit amb una pluviositat anual de 700 mm. La zona costanera es troba fortament influïda pels vents de tramuntana i llevant que, amb el seu aportament salí, condicionen la vegetació. Existeixen diverses platges sorrenques no afectades per la construcció, amb formacions dunars importants. L'atractiu paisatgístic del lloc és molt elevat, en tractar-se d'una zona molt abrupta amb grans variacions en els pendents, amb una costa sinuosa i no urbanitzada amb pocs punts d'accés per al públic, el que sens dubte ha contribuït a la seva conservació.

Qualitat

En l'àrea es troben diversos hàbitats inclosos en l'annex I de la Directiva 92/43/CEE, tots ells amb una representativitat i un estat de conservació global excel·lent. Dues espècies de plantes prioritàries de l'Annex II de la Directiva Hàbitats creixen en la zona. A més hi nidifiquen nombroses espècies d'aus citades en l'Annex I de la de la Directiva 79/409/CEE, que ja van suposar la declaració com ZEPA dels dos caps que formen els extrems de la península.

Vulnerabilitat

Els incendis forestals, molt freqüents en la zona, així com la presència no regulada de visitants en les zones de nidificació d'espècies importants són factors que amenacen la conservació de les espècies presents i poden impedir la reinstal·lació de l'Àguila peixatera (Pandion haliaetus) en aquesta zona, on nidificaba fins a fa una dècada.

Designació

En aquesta s'inclouen dues Reserves naturals, Cap Ferrutx i Cap des Freu (Decret 127/2001, de 9 de novembre, BOCAIB núm. 140, 22/11/2001) La part terrestre d'aquesta zona coincideix gairebé totalment amb un Àrea Natural d'Especial Interès segons la Llei 1/1991 del Parlament Balear.

Règim de propietat

La finca més extensa zona ha estat adquirida recentment pel Govern dels Illes Balears Per a ser dedicada a la conservació, la resta és de propietat privada, llevat de la franja costanera.