ES5310105 Els Amunts d’Eivissa (LIC)

 KML

Regió: Mediterrània

Àrea: 1.460,51 ha

PDF Fitxa oficial de la Unió Europea (Formulari Normalitzat de Dades, FND)

Pàgina Web Pla de Gestió Nord d'Eivissa (en tràmitació)

Figures de protecció

 FIGURA DE PROTECCIÓ DESIGNACIÓ DOUE APROVACIÓ CAIB
 LIC (Lloc d'importància comunitària) 2006-07 Acord de Govern de 3/3/2006

Qualitat

Aquest espai, de gairebé 1500 hectàrees, es localitza al nord-oest de l'illa d'Eivissa, en els termes municipals de Sant Antoni de Portmany i Sant Joan de Labritja, i inclou tant superfície terrestre com marina. La part marina està fragmentada en dos polígons: el més gran, amb profunditats que no arriben als 60 m, correspon a la zona interior d’una línia recta imaginaria que va des de la Punta d’en Palerm fins als voltants del Cavall des Cingle de sa Sal. El segon, en l'extrem septentrional de la ZEC i amb profunditats entorn de 10 m, forma un triangle amb vèrtexs aproximats situats: a la Punta des Desesperats, a uns 200 m al nord de l'illot Illa Murada i a la Torre des Molar. La part terrestre voreja tota la ZEC/*ZEPA ES0000241 Costa dels Amunts pel sud, ampliant el territori protegit cap a l'interior, i sobrepassant-la pel nord-est, en el tram costaner que va de Na Xamena fins a la Torre des Molar.

La qualitat i importància d'aquesta zona es basa en la presència de diversos hàbitats inclosos en l'Annex I de la Directiva 92/43/CEE, com els hàbitats d'interès comunitari prioritari 1120 Praderies de Posidonia oceanica i 6220 Prats i erms mediterranis de gramínies i anuals basòfils; o els no prioritaris 1240 Penya-segats amb vegetació de les costes mediterrànies amb Limonium spp endèmics, 1420 Matolls halòfils mediterranis i termoatlàntics (Sarcocornietea fruticosae), 5330 Matolls termomediterranis i predesèrtics i 8210 Pendents rocallosos calcícoles amb vegetació casmofítica. Entre les espècies recollides en l'Annex I de la Directiva Aus presents en aquest espai cal destacar el falcó (Falco peregrinus), el corb marí (Gulosus aristotelis), el sebel·lí (Burhinus oedicnemus) o la cucullada (Galerida theklae). Dins l'espai també trobam espècies vegetals incloses en l'Annex II de la Directiva 92/43/CEE com Genista dorycnifolia o Silene hifacensis. En l'àmbit marí de l'espai es poden arribar a observar exemplars de dofí (Tursiops truncatus) i de tortuga marina (Caretta caretta), totes dues espècies incloses en l'Annex II de la Directiva 92/43/CEE.

Vulnerabilitat

Les amenaces principals d'aquest espai són els incendis forestals, els fondejos incontrolats i l'excessiu trànsit marítim.