ES5310005 Badies de Pollença i Alcúdia (LIC)
KML
Regió: Mediterrània
Àrea: 30.747,55 ha
Fitxa oficial de la Unió Europea (Formulari Normalitzat de Dades, FND)
Pla de Gestió Badies de Pollença i Alcúdia
Figures de protecció
FIGURA DE PROTECCIÓ | DESIGNACIÓ DOUE | APROVACIÓ CAIB |
LIC (Lloc d'importància comunitària) | 2006-07 | Acord de Govern de 3/3/2006 |
Característiques
Zona marina que abasta tot l’espai comprès entre una línia traçada des del Cap de Formentor al Cap Farrutx i la costa. Inclou fons d'escassa profunditat que formen part de la plataforma que uneix Mallorca i Menorca.
Qualitat
Els fons de Posidònia són molt extensos i es troben en diversos graus de conservació, segons la seva situació pel que fa als ports i zones de fondeig. Les aigües d'aquestes dues badies són una important zona d'alimentació per a la Baldritja Balear i altres aus marines prioritàries.
Vulnerabilitat
Aquest lloc, encara que es troba en un estat de conservació relativament bo, es veu afectat per diversos factors. En primer lloc cal destacar l'activitat pesquera, especialment la pesca d'arrossegament, i en segon lloc pel tràfic marítim, tant comercial com turístic i esportiu. La presència de la central tèrmica d'es Murterar, provoca un determinat tipus de contaminació, si bé localitzat, en una zona de la badia de Alcudia.
La presència d'un port important per al tràfic comercial, com és el port de Alcudia i la de diversos ports esportius, com els del Port de Pollença, Port de Alcudia, Són Serra de Marina i Colònia de Sant Pere, provoquen la presència d'un important contingent d'embarcacions esportives i d'embarcacions de pesca litoral.
Els tres illots inclosos en aquest lloc, els quals són medis molt vulnerables, es troben protegits pels plans generals d'ordenació dels seus respectius municipis.
Especialment la badia de Alcudia ha servit, en diverses ocasions, per a efectuar maniobres navals en la qual participen vaixells de diverses nacions, sense que se sàpiga la incidència que això pot tenir sobre la flora i fauna del lloc.
Designació
El lloc no es troba emparat per cap figura de protecció regional o nacional. Atès que el 99% de la superfície són aigües territorials incloses en l'interior d’ambdues badies, tan sols es veuen afectades pel tràfic marítim comercial, per usos nàutics recreatius i per les activitats pesqueres artesanes i d'arrossegament. També s'han realitzat maniobres navals en l'interior d'aquestes aigües.
Els tres illots inclosos en el lloc estan protegits a nivell urbanístic pels plans generals d'ordenació dels seus respectius municipis i per la Llei de Costes.
Règim de propietat
Tan sol dos illots, dels tres que constitueixen l’única part terrestre d'aquest lloc, són de propietat privada. Són l'illot de Formentor, de 117.500 m2, i l'illot d’Aucanada, de 22.500 m2. El tercer illot, el de la Victòria, de 2.500 m2, és de domini públic. Tots aquests illots es troben afectats per la zona de domini marítimo-terrestre d'acord amb la Llei de Costes.
La resta del lloc són aigües jurisdiccionals espanyoles sota la tutela de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.