ES0000540 Costa Nord-Oest de Mallorca (ZEPA)
KML
Regió: Mediterrània
Àrea: 560,66 ha
Fitxa oficial de la Unió Europea (Formulari Normalitzat de Dades, FND)
Pla de gestió en tràmit
Figures de protecció
FIGURA DE PROTECCIÓ | DESIGNACIÓ DOUE |
NORMATIVA |
ZEPA (Zona d'especial protecció per a les aus) | - | Acord del Consell de Govern 18/01/2019 |
Característiques
La ZEPA queda compresa a l'espai que va des de la carretera d'Andratx a Banyalbufar fins al mar. A l'extrem més al sud-oest queda delimitada pel topònim conegut com Es pont de Barracar, i al seu estrem nord-est per Can Pruaga. La seva extensió és d'aproximadament 560,38 ha.
Es tracta de la vessant nord-oest del sector central de la Serra de Tramuntana, des de la cota 300m al mar, amb cobertura vegetal forestal, incloent carritxeres Ampelodesmos mauritanica i pinedes mediterrànies de pi blanc Pinus halepensis. Els hàbitats inclosos segons la cartografia oficial són:
- Cneoro tricocci-Ceratonietum siliquae (5330/9320/9540)
- Hypochoerido-Brachypodietum retusi (6220)
- Oleo-Ceratonion (com. de Ampoledesmos mauritanica) (9320/5330)
- Davant la costa d'aquesta ZEPA apareix l'hàbitat Posidonietum oceanicae (1120)
Qualitat
Nidificació d'àguila peixatera Pandion haliaetus. A la zona delimitada hi ha un niu en ús actualment, i 2 nius més ocupats en anys recents, encara que no les darreres temporades. Per tant es tracta d'una àrea potencial de reproducció i alimentació per a l'espècie.
El corb marí Phalacrocorax aristotelis desmarestii té una presència continuada a la costa i s'ha constatat la reproducció en diversos punts a la ZEPA proposada;
Lloc de reproducció segura i hàbitat adequat per a l'espècie endèmica Curruca balear Sylvia balearica (Annex I Directiva Aus). Els hàbitats presents a la grafia proposada són llocs idonis per a la reproducció de petits passeriformes com el trencapinyons Loxia curvirostra subsp. balearica, el formiguer Jynx torquilla i el ferrerico blau Parus caeruleus.
Vulnerabilitat
Les amenaces potencials són les molèsties directes sobre espècies per a les quals s'ha declarat l'espai (corb marí i àguila peixatera). Molèsties directes en zones de descans o nidificació, principalment per la presència i trànsit d'embarcacions. En alguna espècie com l'àguila peixetera, la presència d'excursionistes en zones properes a nius pot portar al fracàs de postes o incubació. La cobertura de vegetació forestal de pinedes i carritxeres està amenaçada pels incendis forestals que poden ser fortuïts o intencionats. Una de les pressions sobre els sistemes forestals és el sobrepastoreig o la desforestació provocada per la cabra domèstica assilvestrada. La sobrefreqüentació de la muntanya per part d'excursionistes pot comprometre l'assentament d'algun nou territori d'àguila de Bonelli Aquila fasciata, o crear molèsties en cas que s'estableixi.