ES0000540 Costa Nord-Oest de Mallorca (ZEPA)

 KML

Regió: Mediterrània

Àrea: 560,66 ha

PDF Fitxa oficial de la Unió Europea (Formulari Normalitzat de Dades, FND)

Pàgina Web Pla de gestió en tràmit

Figures de protecció

 FIGURA DE PROTECCIÓ DESIGNACIÓ DOUE
 NORMATIVA
 ZEPA (Zona d'especial protecció per a les aus) - Acord del Consell de Govern 18/01/2019

Característiques

La ZEPA queda compresa a l'espai que va des de la carretera d'Andratx a Banyalbufar fins al mar. A l'extrem més al sud-oest queda delimitada pel topònim conegut com Es pont de Barracar, i al seu estrem nord-est per Can Pruaga. La seva extensió és d'aproximadament 560,38 ha.

Es tracta de la vessant nord-oest del sector central de la Serra de Tramuntana, des de la cota 300m al mar, amb cobertura vegetal forestal, incloent carritxeres Ampelodesmos mauritanica i pinedes mediterrànies de pi blanc Pinus halepensis. Els hàbitats inclosos segons la cartografia oficial són:

  • Cneoro tricocci-Ceratonietum siliquae (5330/9320/9540)
  • Hypochoerido-Brachypodietum retusi (6220)
  • Oleo-Ceratonion (com. de Ampoledesmos mauritanica) (9320/5330)
  • Davant la costa d'aquesta ZEPA apareix l'hàbitat Posidonietum oceanicae (1120)

Qualitat

Nidificació d'àguila peixatera Pandion haliaetus. A la zona delimitada hi ha un niu en ús actualment, i 2 nius més ocupats en anys recents, encara que no les darreres temporades. Per tant es tracta d'una àrea potencial de reproducció i alimentació per a l'espècie.

El corb marí Phalacrocorax aristotelis desmarestii té una presència continuada a la costa i s'ha constatat la reproducció en diversos punts a la ZEPA proposada;

Lloc de reproducció segura i hàbitat adequat per a l'espècie endèmica Curruca balear Sylvia balearica (Annex I Directiva Aus). Els hàbitats presents a la grafia proposada són llocs idonis per a la reproducció de petits passeriformes com el trencapinyons Loxia curvirostra subsp. balearica, el formiguer Jynx torquilla i el ferrerico blau Parus caeruleus.

Vulnerabilitat

Les amenaces potencials són les molèsties directes sobre espècies per a les quals s'ha declarat l'espai (corb marí i àguila peixatera). Molèsties directes en zones de descans o nidificació, principalment per la presència i trànsit  d'embarcacions. En alguna espècie com l'àguila peixetera, la presència d'excursionistes en zones properes a nius pot portar al fracàs de postes o incubació. La cobertura de vegetació forestal de pinedes i carritxeres està amenaçada pels incendis forestals que poden ser fortuïts o intencionats. Una de les pressions sobre els sistemes forestals és el sobrepastoreig o la desforestació provocada per la cabra domèstica assilvestrada. La sobrefreqüentació de la muntanya per part d'excursionistes pot comprometre l'assentament d'algun nou territori d'àguila de Bonelli Aquila fasciata, o crear molèsties en cas que s'estableixi.