ES0000235 De s’Albufera a la Mola (ZEC, ZEPA)

 KML

Regió: Mediterrània

Àrea: 2.035,32 ha

PDF Fitxa oficial de la Unió Europea (Formulari Normalitzat de Dades, FND)

Pàgina Web Pla de gestió costa est de Menorca

Figures de protecció

 FIGURA DE PROTECCIÓ DESIGNACIÓ DOUE APROVACIÓ CAIB
 LIC (Lloc d'importància comunitària) 2006-07 Acord de Consell de Govern de 3/3/2006
 ZEPA (Zona d'especial protecció per a les aus) - Decret 28/2006
 ZEC (Zona d'especial conservació)  - Acord del Consell de Govern de 02/08/2021

Característiques

Sector EN de la costa Menorquina situat al N de la ciutat de Maó. És una zona de petits pujols de relleus poc pronunciats format per materials del Paleozoic amb alguns afloraments més moderns en l'extrem E (La Mola), on les calcàries formen uns penya-segats importants. La zona està poc poblada i l'accés a algunes àrees costaneres estava restringit fins a fa poc per ser zona militar. Cap a l'interior trobem el típic hàbitat mixt de l’illa de Menorca, que alterna zones de cultius i àrees de matollar i boscos.

Qualitat

En aquesta zona existeix una important colònia de Pardela Cendrellosa i importants poblacions nidificants d'altres aus incloses en l'Annex I de la Directiva 79/409/CEE.

Vulnerabilitat

Com amenaces principals s’ha d’esmentar l'ús recreatiu no regulat, l'activitat cinegètica intensa i la depredació d'aus marines per part de mamífers introduïts per l'home.

Designació

Àrea Natural d'Especial Interès, segons la Llei 1/1991, de 30 de gener, d'Espais Naturals i de Règim Urbanístic de les Àrees d'Especial Protecció de les Illes Balears. El Pla Territorial Insular de Menorca (aprovat al maig de 2003) consolida la figura de ANEI, definint a més Àrees d'Alt Nivell de Protecció (alzinars, garrigues d’alzinar, zones de protecció costanera, garrigues d’aladern, zones humides, illots, sistemes dunars, penya-segats, vegetació rupícola litoral, reserves marines i barrancs. Tota la illa de Menorca està declarada Reserva de la Biosfera pel programa MaB de la UNESCO des de 1993.