ES0000232 La Mola i s’Albufera de Fornells (ZEC, ZEPA)
KML
Regió: Mediterrània
Àrea: 1.510,81 ha
Fitxa oficial de la Unió Europea (Formulari Normalitzat de Dades, FND)
Pla de gestió costa est de Menorca
Figures de protecció
FIGURA DE PROTECCIÓ | DESIGNACIÓ DOUE | APROVACIÓ CAIB |
LIC (Lloc d'importància comunitària) | 2006-07 | Acord de Consell de Govern de 3/3/2006 |
ZEPA (Zona d'especial protecció per a les aus) | - | Decret 28/2006 |
ZEC (Zona d'especial conservació) | - | Acord del Consell de Govern de 02/08/2021 |
Característiques
Aquest lloc difereix de la resta de la regió costanera menorquina de Tramuntana per la seva particular geologia. Tota la riba aquest de la badia de Fornells està formada per dolomies, roques carbonatades formades fa uns 150 milions d'anys, durant el Juràsic. Aquest tipus de materials només apareixen en pocs llocs de la regió. Les dolomies són permeables a l'aigua i, per tant, fàcilment erosionables, la qual cosa ha afectat al relleu de la Mola de Fornells que posseeix diverses lleres torrencials excavades en la seva superfície i on s'han format algunes coves, entre les quals destaquen la dels Anglesos i la de Na Polida. Els materials situats al sud de l'esmentada badia són d'origen Triàsic, bàsicament pissarres i argiles. Aquests materials solen tenir un color vermellós molt característic. L'accident més remarcable de la zona és la Mola de Fornells, península de 123 m. d'altitud. En el seu extrem septentrional limita amb el mar formant uns impressionants penya-segats que es van fent mes baixos cap a ambdós costats d'aquesta península, mantenint-se la costa en penya-segat, encara que més baixa, en la riba oriental. La major part d'aquesta península té un suau pendent que descendeix cap a l'aquest. En aquesta costa s'han originat un conjunt de petites cales, entre les quals destaquen la Cala den Tosqueta, Cala Pudenta i l'arenal de s'Olla. En la badia hi ha tres petits illots denominats de ses Sargantanes, des Ravells i des Porros, mentre que en la costa oriental es troba la illa den Tosqueta. Totes aquests illots estan formats per dolomies.
El clima és de tipus mediterrani mesotèrmic sec subhumid, amb una temperatura mitja anual de 17.2ºC i amb una pluviositat mitjana de 600-650 mm. Com en altres punts prominents de la costa nord de Menorca, el vent, i el esprai salí que aporta, és un factor meteorològic molt important que té una forta incidència en la vegetació i el paisatge del lloc.
L'interès paisatgístic del lloc és molt elevat degut al fet que el paisatge de tota aquesta península apareix pràcticament inalterat. Fins a fa pocs anys una gran part de l'extrem nord de la Mola ha estat zona militar, actualment abandonada. L'accés a aquest lloc és dificultós degut al fet que no existeix un vial asfaltat i el camí existent és poc practicable. La seqüència de diferents tipus de vegetació formant un gradient de nord a sud, a causa de la influència del mar i al relleu, són altre atractiu paisatgístic del lloc. La badia de Fornells, amb la seva retallada costa i els seus illots donen encara mes rellevància a aquest paisatge tan singular de la costa de Tramuntana de Menorca. Per altra banda l'entorn del lloc es manté ben conservat. Per aquests motius, per la seva flora i per la seva fauna, aquest lloc ha estat mereixedor d'altres nivells de protecció.
Qualitat
Hi nidifica almenys una parella d'àguila pescadora Pandion haliaetus i existeixen importants poblacions nidificants d'espècies incloses en l'Annex I de la 2009/147/CE Aus. A més, hi ha diversos hàbitats prioritaris a la zona.
Vulnerabilitat
La zona no presenta una vulnerabilitat elevada de mantenir-se les condicions actuals d'aïllament a la qual es troba sotmesa per causes possiblement circumstancials. Si es milloressin els accessos i s'incrementés la urbanització de zones pròximes, com està passant en el port de Fornells i en l'arenal de Són Saura, la vulnerabilitat del lloc es veuria incrementada. L'existència d'una zona militar, les restriccions d'accés, actualment inexistents, i el mal estat del camí que dóna accés a aquestes instal·lacions, situades en el punt més elevat de la Mola, han estat un factor important en el manteniment del lloc fins a la seva protecció paisatgística per la Llei 1/1991, de 30 de gener, despais naturals i de règim urbanístic de les àrees despecial protecció de les Illes Balears.
Designació
Els límits del lloc coincideixen amb els de l’Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI núm. 4) de Mola de Fornells i Albufera de Mercadal. La major part de les aigües de l'interior de la badia de Fornells són Zona de Protecció Especial dintre d'una Reserva Marina molt més àmplia pendents de declaració en la data per part de la Conselleria d'Agricultura i Pesca del Govern Balear. El Pla Territorial Insular de Menorca (aprovat al maig de 2003) consolida la figura de ANEI, definint a més Àrees d'Alt Nivell de Protecció (alzinars, garrigues d’ullastrar, zones de protecció costanera, garrigues d’aladern, zones humides, illots, sistemes dunars, penya-segats, vegetació rupícola litoral, reserves marines i barrancs. Tota la illa de Menorca està declarada Reserva de la Biosfera pel programa MaB de la UNESCO des de 1993.
Règim de propietat
Aquest lloc és de propietat particular llevat de la zona marítimo-terrestre, que és de domini públic. Les illes des Ravells i de Ses Sargantanes són de propietat privada.