ES0000229 Costa Nord de Ciutadella (LIC, ZEPA)

 KML

Regió: Mediterrània

Àrea: 682,9 ha

PDF Fitxa oficial de la Unió Europea (Formulari Normalitzat de Dades, FND)

Pàgina Web Pla de Gestió Costa Nord de Menorca (en tramitació)

Figures de protecció

 FIGURA DE PROTECCIÓ DESIGNACIÓ DOUE APROVACIÓ CAIB
 LIC (Lloc d'importància comunitària) 2006-07 Acord de Govern de 3/3/2006
 ZEPA (Zona d'especial protecció per a les aus) - Decret 28/2006

Característiques

El lloc es caracteritza per tenir un clima mediterrani de tipus mesotèrmic sec-subhumit, amb una temperatura mitja anual de 17.5ºC i una pluviositat de 600 mm. L’aspecte climatològic molt important del lloc, igual que ocorre en altres trams de la costa nord de Menorca, és l'exposició als intensos vents del nord, que modelen el paisatge i afavoreixen l'erosió dels materials rocosos que el constitueixen, aportant un elevat gradient de salinitat a l'ambient. Tot aquest tram costaner és una plataforma horitzontal uniformement elevada sobre el nivell del mar, constituïda per calcàries miocèniques, llevat de un petit sector entorn de punta Nati format per materials del Juràsic i Cretàci. Aquesta plataforma queda tallada a bec a la seva arribada al mar, formant-se espectaculars penya-segats en una costa poc retallada en aquest tram. Aquestes calcàries miocèniques es troben superficialment carstificades donant lloc a nombroses crestes de lapiaz. La forta incidència dels vents del nord juntament amb la falta de obstacles en aquesta plataforma han donat lloc a una considerable pèrdua de sòl en els llocs més exposats.

La constitució calcària d'aquesta plataforma, la forta incidència del vent del nord i de l’esprai salí, la carstificació d'aquesta superfície, la falta de sòl, l'abundància de pedres i crestes d'aquest lapiaz i l'escassesa de vegetació han donat lloc a un paisatge d'aparença semidesèrtica, pràcticament únic a Menorca per la seva configuració i extensió.

A pocs centenars de metres del litoral, l'agricultor menorquí va construir i encara manté, una impressionant xarxa de quilòmetres i quilòmetres de paret seca que divideixen i subdivideixen els camps limítrofs. Entre aquesta densa xarxa de parets seques apareixen curioses construccions aterrassades, de planta circular i tècnica de pedra en sec i altres construccions fetes amb la mateixa tècnica aprofitant l'abundància de pedres d'aquest lloc. Aquestes construccions amb fins agrícoles i ramaders donen un atractiu i una nova peculiaritat a aquest singular paisatge.

La ramaderia ha estat l’activitat tradicional que encara perdura en aquest lloc, essent fàcil veure diferents tipus de bestiar en règim de pastura lliure, la qual cosa repercuteix en el paisatge i en la presència d'una fauna molt característica, especialment de rapaços que es presenten aquí per motius tròfics.

Qualitat

En l'àrea es troba la colònia més important de Calonectris diomedea, la Pardela cenicienta de tot el Mediterrani espanyol. A més hi nidifiquen altres espècies de l'Annex I de la Directiva 79/409/CEE, com el Burhinus oedicnemus, el Sebel·lí, en densitats importants.

Vulnerabilitat

El lloc es troba ben conservat i no presenta una vulnerabilitat elevada. Això es deu, bàsicament, a les seves característiques geològiques i climatològiques que han fet que aquest lloc sigui inhòspit i que la presència humana sigui pràcticament nul·la, exceptuant les poques persones que es dediquen a activitats agrícoles i ramaderes en la zona. La carretera que dóna accés al far de Punta Nati és l'única via d'accés al lloc, sent aquest el punt més freqüentat. Les activitats agrícoles i ramaderes tradicionals que es realitzen en l'interior es troben perfectament integrades en el paisatge. Un factor distorsionador, com era l'abocador d'escombraries que es trobava dintre del lloc, ha estat clausurat recentment.

Designació

Tot aquest lloc és Àrea Natural d'Especial Interès segons la Llei 1/1991 del Parlament Balear. El Pla Territorial Insular de Menorca (aprovat al maig de 2003) consolida la figura de ANEI, definint a més Àrees d'Alt Nivell de Protecció (alzinars, garrigues d’ullastrar, zones de protecció costanera, garrigues d’aladern, zones humides, illots, sistemes dunars, penya-segats, vegetació rupícola litoral, reserves marines i barrancs. Tota la illa de Menorca està declarada Reserva de la Biosfera pel programa MaB de la UNESCO des de 1993.

Règim de propietat

Tota aquesta superfície és de propietat privada excepte la zona marítimo-terrestre que és de domini públic.