ES0000037 Es Trenc-Salobrar de Campos (ZEC, ZEPA)

 KML

Regió: Mallorca

Àrea: 1.441,58 ha

PDF Fitxa oficial de la Unió Europea (Formulari Normalitzat de Dades, FND)

Pàgina Web Pla de Gestió Es Trenc - Salobrar de Campos

Figures de protecció

 FIGURA DE PROTECCIÓ DESIGNACIÓ DOUE APROVACIÓ CAIB
 LIC (Lloc d'importància comunitària) 2006-07 Acord de Consell de Govern de 3/3/2006
 ZEC (Zona d'especial conservació) - Acord de Consell de Govern de 27/03/2015

Característiques

La zona de Es Trenc-Salobrar de Campos és un dels espais naturals més rellevants de les illes Balears. L'actual zona humida es situa sobre uns sediments terciaris d'origen tant terrestre com marí d'un gruix molt important, que van ser recoberts per altres sediments de sorres i llims més moderns, del quaternari. Aquesta depressió inundada pel mar fou tancada per l'actual cordó dunar. Després de quedar aïllada, aquesta depressió va sofrir un procés de colmatació que donà lloc a una zona humida per aportaments d’escorrentia, pluvials o per infiltracions marines, que van conduir a la formació actual. La qualitat paisatgística del lloc és molt elevada en coincidir-hi diversos tipus d'hàbitats en una zona litoral molt ben conservada. En una superfície petita es troben salicornials, amplis espais d'aigües salobres lliures en estat natural o inclosos en una explotació salinera activa, una pineda mediterrània instal·lada sobre una llarga faixa de dunes litorals fixes, i un sistema dunar i platja amb una grau de conservació molt bo en l'àmbit balear. El bosc mediterrani, situat sobre un cordó dunar fix, té una elevada presència de savines (Junipherus phoenicea varietat licya), que en algunes zones formen petits bosquets. El substrat de la pineda el constitueix una comunitat de matollar mediterrani molt característica. En l’ampla platja i primer tram del cordó de dunes s'instal·la una comunitat vegetal de platja i dunar encara ben conservada. Aquesta varietat de hàbitats limítrofs amb cultius de secà i zones de guaret i pastures, donen lloc que aquí es trobi una elevada biodiversitat. A més de la flora i fauna existent, aquest lloc, per les seves característiques i ubicació en el con sud de Mallorca, té una extraordinària importància durant els passos migratoris de les aus, tant en el primaveral com en el tardorenc.

Qualitat

La qualitat i importància d'aquesta zona es basa en la presència d'hàbitats de l'Annex I i taxons de l'Annex II de la Directiva 92/43/CE, per l'existència d'espècies i subespécies endèmiques. Donat el seu elevat interès ornitológico, aquest espai ha estat considerat com IBA (Area d'Especial Importància per a les Aus) per la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEU/BirdLife) i justifica la seva declaració com ZEPA. El primer grau de protecció que va rebre aquest lloc fué la declaració de Area Natural d'Especial Interès (Llei 1/1991 de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears), que li atorgava una protecció urbanística.

Vulnerabilitat

Aquesta zona presenta, en general, un estat de conservació bo. Puntualment existeixen problemes derivats, d'una banda, de l'ús turístic intensiu de la platja, que ha afectat a les comunitats psamófilas i a la primera línia de dunes, i per una altra de possibles activitats de l'empresa salinera que se situa en aquest lloc. A més cal constatar que la zona és molt accessible en tot el seu perímetre i que, durant el període estival, el trànsit de persones i vehicles és elevat. En la perifèria d'aquest espai existeix un increment important d'instal·lacions residencials i turisticas i, en l'actualitat, existeixen nous projectes d'incrementar les mateixes, la qual cosa repercutirà negativament en la qualitat ambiental. El risc d'incendi forestal en la pineda litoral durant l'estiu és molt elevat.

Designació

El 100% d'aquest lloc es troba protegit urbanísticament després de ser declarat Area Natural d'Especial Interès (ANEI), a l'empara de la Llei 1/1991 de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Per altra banda tota la línia costanera i una part de la franja dunar forma part del domini públic marítim-terrestre d'acord amb la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes.

Règim de propietat

Només la zona marítimo-terrestre és de domini públic, la resta de la superfície és de propietat particular.

Documentació

ICONA. 1979. Estudio de los Arenales de Campos, Laguna del Salobrar y su Comarca. Madrid.