Programa

I Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears 2016 – Mallorca

Aprofitant l'avinentesa que suposa que en el si del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears (CACPT) s'hagi plantejat la necessària revisió de la Llei 1/2002, de 19 de març, de cultura popular i tradicional de les Illes Balears, es dedicaran les Jornades corresponents d'enguany a la reflexió i el debat sobre el marc conceptual i normatiu de la cultura popular i tradicional.

Aquestes Jornades es celebraran a Mallorca els dies 4 (divendres) i 5 (dissabte) de novembre de 2016 per iniciativa del CACPT i amb la col·laboració de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears i del Consell de Mallorca.

El format de les Jornades serà mixt: es conjugaran aportacions d'especialistes coneixedors dels distints vessants de la temàtica tractada i hi haurà una taula rodona en la qual es donarà cabuda a responsables de les administracions competents.

El lloc on es duran a terme les Jornades serà l'Arxiu del Regne de Mallorca (Conselleria de Transparència, Cultura i Esports), al carrer de Ramon Llull, 3, de Palma, i la cloenda serà a Raixa (Consell de Mallorca), carretera Palma-Sóller, km 12, Bunyola.

El programa de les Jornades és el següent:

Divendres 4 de novembre

Matí

09.45 h Acreditació dels assistents.

10.00 h Inauguració i presentació institucional.

10.15 h Taula rodona amb la participació dels representants de les administracions públiques. Moderarà la taula el president del CACPT, Andreu Ramis Puig-gros. 

11.30 h Descans.

De 12.00 h a 14.00 h Intervenció dels experts sobre el marc normatiu.

  • Ponències:

-        12.00 h Lluís Garcia Petit: "La Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO i altres instruments internacionals".

-        13.00 h Ángel Custodio Navarro Sánchez: "La protecció de la cultura popular i tradicional a les Illes Balears (i Pitiüses). Una visió, des del dret, d'allò que és tangible i d'allò que és intangible o immaterial".

 

Horabaixa

De 16.00 h a 19.00 h Intervenció dels experts sobre el marc conceptual.

  • Ponències:

-        16.00 h María Pía Timón Tiemblo: "La situació del patrimoni cultural immaterial a Espanya i el Pla Nacional com a instrument de salvaguarda".

-        17.00 h Xavier Roigé Ventura: "El patrimoni immaterial al segle XXI: entre el folklore, la memòria, el museu i la gestió cultural".

-        18.00 h Francesc Vicens Vidal: "Cultura popular i tradicional, una aproximació al marc conceptual". 

 

Dissabte 5 de novembre

Matí

De 09.00 h a 09.35 h Intervenció de l'experta sobre els marcs normatiu i conceptual.

  • Ponència:

-        09.00 h Francesca Llodrà Grimalt: "Cultura popular i expressions del folklore: un tast de la seva doble vessant jurídica, pública i privada".    

 

De 09.35 h a 12.00 h Intervenció dels experts sobre el passat, present i futur del patrimoni immaterial. Balanç a les Illes Balears.

  • Ponències:

-        09.40 h Isidor Marí Mayans: "El patrimoni immaterial d'Eivissa: evolució recent i tendències de futur".

-        10.15 h Jaume Escandell Guasch: "Passat, present i futur del patrimoni immaterial a Formentera".

-        10.50 h Jaume Mascaró Pons: "Vigència i oblit de la cultura popular de Menorca".

-        11.25 h Miquel Sbert Garau: "Cultura popular i tradicional a Mallorca: a recer d'una llei?".

-        12.00 h Descans.

-        12.30 h Debat final (moderat pel president del CACPT, Andreu Ramis Puig-gros), conclusions i propostes per a jornades futures. Participació de tots els ponents.

 

13.15 h Cloenda.

13.30 h Sortida cap a Raixa, bufet i posterior visita de la possessió.

16.30 h Tornada a Palma. 

 

 

**** El termini d'inscripció és fins el dia 30 d'octubre de 2016.

**** S'han sol·licitat crèdits de lliure configuració a la Universitat de les Illes Balears (UIB).

 

 

Programa Novembre Folk

Programa I JORNADES CULTURA POPULAR I TRADICIONAL DE LES ILLES BALEARS 2016