Descripció
Les reserves marines de l’Illa del Toro i de les Illes Malgrats, al sud-oest de Mallorca, les va crear, el 2004, el Govern de les Illes Balears a partir d’un estudi de la Societat d’Història Natural de les Balears. Des del mateix moment de la creació, van ser objecte d’un seguiment científic i pesquer periòdic, que ràpidament va posar de manifest creixements extraordinaris de la biomassa de les poblacions de peixos residents, fins al punt que, ara com ara, la biomassa d’algunes espècies tan emblemàtiques com l’anfós o l’escorball és, respectivament, fins a 52 i 284 vegades superior respecte de la que hi havia el 2004 a l’Illa del Toro. Pel que fa al conjunt de les espècies de peixos vulnerables a la pesca, la biomassa existent a l’Illa del Toro el 2020 és la més gran registrada mai a qualsevol punt del litoral de les Illes Balears.
El 2022 el Govern de les Illes Balears declarà la Reserva Marina de les Illes del Toro i de les Malgrats, ampliant de forma important l'àmbit mará que envoltava a les inicials reserves marines de l'Illa del Toro i de les Illes des Malgrats.
El 2025 s'ha establert la Reserva Marina de les Illes del Ponent de Mallorca, el Toro, les Malgrats i el Sec, modificant els límits geogràfics i les dimensions de la reserva marina declarada el 2022, per permetre l'activitat de les embarcacions de la Confraria de Pescadors de Palma, i assolir la protecció de l'important enclavament de l'illa del Sec i l'escull adjacent. Altres objectius d'aquests canvis són: estendre la recuperació de les poblacions de peixos comercials característica de les reserves marines al sud-oest de la badia de Palma, afavorir el sector pesquer artesanal i les activitats econòmiques relacionades amb l'observació dels peixos.
No obstant la creació de la nova reserva marina, s'ha considerat convenient mantenir el règim diferenciat de les dues zones d'alta protecció de l'Illa del Toro i de les Illes des Malgrats i, mitjançant annexos, fixar les condicions reguladores del busseig recreatiu col·lectiu amb escafandre autònom de cadascuna.
Quant a la velocitat de la navegació, sempre sens perjudici de la preferència de la seguretat de la vida humana a la mar, es vol garantir que els nivells del «renou submarí», no generin impacte en la biodiversitat marina, tenint en compte l'efecte acumulatiu del factor renou, en particular, en èpoques d'alta afluència, com és l'estiu. En aquest sentit, el major coneixement sobre els efectes del renou d'origen humà en la biodiversitat marina, el demostrat «efecte crida» que la protecció indueix en la freqüentació d'un espai protegit com és una reserva marina i el principi de precaució aconsellen reduir la velocitat màxima de navegació a les zones d'alta protecció. Aquesta limitació permetrà evitar situacions que puguin donar lloc a incursions de pesca furtiva d'embarcacions no autoritzades.
Dins les zones d'alta protecció de l'Illa del Toro i de les Illes Malgrat s'ha prohibit l'ús de motos d'aigua.