Novetats destacades per a establiments detallistes
Registre d’establiments de comerç al detall (detallistes)
Què s’entén per establiment de comerç al detall?
Són aquells on es manipulen, es preparen, s’elaboren o es transformen aliments i s’emmagatzemen en el punt de venda o lliurament a la persona consumidora final o a una col·lectivitat, in situ o a distància. S’hi inclouen els locals ambulants o provisionals (com ara tendals, parades i vehicles de venda ambulant), els magatzems de suport i les instal·lacions on, amb caràcter principal, es duguin a terme operacions de venda a la persona consumidora final, així com els establiments de restauració i hostaleria.
En queden excloses les explotacions on es faci venda directa de productes primaris i els llocs on es duguin a terme operacions de manipulació, preparació, emmagatzematge i subministrament ocasional d’aliments per particulars en esdeveniments com ara celebracions religioses, escolars, benèfiques o municipals.
Novetats
Cal tenir en compte que:
Totes les persones o entitats titulars dels establiments de comerç al detall (detallistes) poden iniciar la seva activitat una vegada presentada la declaració responsable.
Si la declaració responsable compleix tots els requisits, comportarà, de manera automàtica i sense necessitat que es dicti cap acte administratiu, la inscripció de l’establiment en el Registre d’Empreses, Establiments i Productes del Sector Alimentari de les Illes Balears subjectes a control oficial.
Això vol dir que no s’hi dictarà cap resolució ni notificació.
Les dades d’inscripció en el Registre es poden consultar en la pàgina web del Servei de Seguretat Alimentària:
Cens d'establiments minoristes
La persona o l’entitat titular de la inscripció ha de posar en coneixement de la Direcció General de Salut Pública, a través de la declaració responsable corresponent, els aspectes següents:
— Qualsevol modificació en les manifestacions o en les dades incloses en la declaració responsable presentada per a la inscripció.
— El canvi de titularitat de l’establiment; en aquest cas, correspon a la nova persona o entitat titular posar-ho en coneixement de la Direcció General de Salut Pública.
— La voluntat de cancel·lar la inscripció i, a partir d’aquest moment, tindrà com a efecte no poder continuar amb l’exercici de l’activitat.
Subministrament d’aliments de producció pròpia i de productes d’origen animal entre establiments de comerç al detall
Els establiments al detall poden subministrar aliments de producció pròpia i productes d’origen animal a altres establiments de la mateixa naturalesa de distinta titularitat, sempre que es tracti d’una activitat marginal, localitzada i restringida, d’acord amb els requisits que s’indiquen en els apartats següents:
- Marginal: quan el subministrament a altres establiments sigui igual o inferior al 25 % del volum anual d’aliments comercialitzats, o bé quan la comercialització total de l’establiment no excedeixi de 500 kg a la setmana, incloent-hi el subministrament al consumidor final i a altres establiments.
- Localitzada: quan el subministrament a altres establiments no excedeixi de l’àmbit geogràfic de l’illa.
- Restringida: quan no se subministri a establiments inscrits en el Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i Aliments, d’acord amb el que s’estableix en el Reial decret 191/2011, de 18 de febrer, sobre Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i Aliments.
Condicions
Han de presentar una declaració responsable en què es manifesti que es reuneixen els requisits exigits que s’indiquen més amunt.
A més, la persona o entitat titular de l’activitat o establiment ha de comptar amb la documentació o els registres que incloguin les dades dels establiments als quals subministra, les quantitats d’aliments subministrades i les dates de subministrament, així com qualsevol altre document relatiu a la facturació i la producció de l’activitat o establiment en qüestió.