Mesures preventives

Nombrosos estudis han demostrat que les granges de producció porcina amb baixes condicions higièniques i sanitàries són les que presenten prevalences més altes.

L’increment del risc de transmissió en el porc s’associa a errades en els sistemes de bioseguretat que augmenten les possibilitats que els porcs contactin amb reservoris. Entre altres errades, s’inclou l’alimentació amb escombraries, residus i restes d’animals morts.

Respecte dels animals d’autoconsum, s’han de criar amb la mateixa cura que els animals de producció.

El control definitiu de la triquinosi en els humans depèn del control d’aquesta en els reservoris; però, atesa la distribució del risc i que es manté al nostre medi en altres animals sensibles immersos en el cicle silvestre, és necessari prendre disposicions poblacionals amb l’aplicació de mesures preventives, l’anàlisi i inspecció per part de veterinaris formats i les precaucions següents:

  • La necessitat de cuinar tota la carn fresca i els derivats, també la dels animals silvestres, a una temperatura i un temps suficient perquè totes les parts de la peça arribin a 71 °C.
     
  • La congelació de la carn infectada, a tota la massa, és eficaç per eliminar les triquines. Un tros de carn el diàmetre o el gruix del qual sigui igual o inferior a 15 cm ha de congelar-se a una temperatura de -15 °C durant 20 dies, o a -23 °C durant 10 dies, per destruir de manera eficaç totes les larves comunes de Trichinella. Els trossos més gruixuts, d’entre 15 i 50 cm, han de congelar-se almenys 30 dies a -15 °C, o 20 dies a -25 °C.
     
  • Convé insistir en l’aplicació de la reglamentació sobre el control de la carn de porc, sobretot en les matances domiciliàries i de porc senglar abatut en caceres, amb la finalitat de poder detectar-hi la presència de les larves (Reial decret 1086/2020, de 9 de desembre, pel qual es regulen i es flexibilitzen determinades condicions d’aplicació de les disposicions de la Unió Europea en matèria d’higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris i es regulen activitats excloses del seu àmbit d’aplicació).
     
  • En l’àmbit domèstic no està permès barrejar l’alimentació dels animals, fonamentalment porcs, amb restes de carn crua que pogués estar infectada per triquina, i s’han de mantenir els estables lliures de rates.
     
  • L’educació sanitària destinada als caçadors ha de seguir la mateixa línia que per als consumidors. Cal insistir en la necessitat d’analitzar les carns de bestiar porcí abans de l’autoconsum, tenint sempre en compte la possible presència de Trichinella resistent a la congelació en animals. És necessari insistir a evitar que s’abandonin al medi ambient, a la disposició d’altres animals, òrgans i despulles procedents d’animals abatuts.

 

 Altres zoonosis que afecten el bestiar porcí (CDC)

Principalment a partir de carn contaminada
Principalment ocupacionals
Es transmeten a través de la ingestió del patogen dins la carn (p. ex., Trichinella spiralis spp.) o a la superfície de la carn (p. ex., Cryptosporidium spp., transmès a través de l’aigua contaminada emprada per processar la carn)

Ascaris suum
Campylobacter spp.
Cryptosporidium spp.
Echinococcus spp.
Escherichia coli
Giardia duodenalis
Hepatitis E
Listeria spp.
Salmonella spp.
Sarcocystis suihominis
Staphylococcus aureus coagulasa positiu
Taenia solium
Toxoplasma gondii
Trichuris suis
Trichinella spp.
Yersinia enterocolítica

Es transmeten a través de l’aire (Coxiella burnetii), la pell (p. ex., Brucella suis) o els vectors (Trypanosoma spp.), especialment en les persones que s’exposen amb més freqüència a aquestes rutes de transmissió per mor de la seva feina

Bacillus anthracis
Brucella suis
Coxiella burnetii
Erysipelothrix rhusiopathiae
Influenzavirus
Leptospira interrogans
Complex Mycobacterium avium-intracellulare (MAIC)
Ràbia
Sarcoptes scabiei var. suis
Streptococcus suis
Trypanosoma spp.
Tunga penetrans