Torna

Servei de Sanitat Forestal

NOVETATS - ANUNCIS

2011

sanefa

Desembre

- La Conselleria ha fet un tractament terrestre amb producte fitosanitari contra la processionària del pi a Formentera, a la zona declarada focus incipient de plaga. Durant les properes setmanes es faran controls de mortalitat i es revisarà la zona per talar i destruir aquelles bosses que puguin tenir erugues vives. L'objectiu és minimitzar la població d'aquest insecte a la zona, mitjançant la integració de diferents mètodes de control.

Novembre

- S'ha declarat un focus incipient de plaga de processionària del pi a Formentera. La resolució del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori s'ha publicat al BOIB núm. 174, de 21 de novembre de 2011.

- En aquest mes les erugues de processionària del pi es troben en el segon i tercer estadi larvari (L2 i L3). En aquest cronograma trobareu les actuacions que podeu fer per combatre la processionària en aquesta època de l'any. Si voleu aplicar productes fitosanitaris, aquí trobareu el llistat de productes registrats.

Octubre

- Els dies 10 i 11 d'aquest mes s'ha realitzat un tractament aeri preventiu contra la processionària del pi a Eivissa. Llegiu-ne aquí més informació.

- El biòleg Joan C. Salom i el Dr. Enric Descals, prestigiós micòleg de l'IMEDEA, feren un petit treball, el gener de 2011, sobre la incidència del diflubenzuron sobre el creixement dels fongs. Aquesta nota informativa n'exposa els resultats.

Setembre

- El Servei de Sanitat Forestal ha presentat un pòster a la II Reunión Científica de Sanidad Forestal de la Sociedad Española de Ciencias Forestales, celebrada a Plasencia els dies 21 i 22, sobre l'evolució dels nivells d'infestació del banyarriquer a Mallorca i l'eficàcia de diferents substàncies atraients. (Consultau el pòster aquí o en l'apartat Publicacions, del banyarriquer, d'aquest web). Aquest estudi el feren la Universidad de Murcia i SILCO S.L., per encàrrec del Servei.

- El Servei d'Educació Ambiental de la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic ha publicat al seu lloc web la guia de recursos i activitats d'educació ambiental per centres educatius, per aquest curs 2011-2012. Aquí podeu consultar les activitats que fan referència a la sanitat forestal. Si voleu consultar la guia sencera i el full d'inscripció entrau aquí.

- Pensau que ja fa unes setmanes que les papallones de processionària han emergit i, per tant ja és tard per col·locar ara trampes de feromona, ja que hi ha moltes papallones que ja s'han aparellat. En aquest quadre trobareu les actuacions que s'han de fer segons el mes de l'any en què ens trobem. 

Juny - Juliol

- Enguany la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic no posarà a la venda trampes de feromona per a la processionària del pi. Si voleu adquirir trampes, recanvis o feromones, en els següents enllaços trobareu, per a cada illa, els establiments que ens han confirmat que tenen trampes i feromones.

MALLORCA          MENORCA

(El Servei de Sanitat Forestal ha consultat per carta certificada, a tots els establiments de Mallorca i Menorca inscrits al Registre Oficial d'Establiments i Serveis Plaguicides, si enguany tenien previst vendre aquests productes. Els establiments que no apareixen al següent llistat és que, a dia 04/08/11 no ens han respost.

Notes:

-Aquí trobareu la fitxa de registre de l'única feromona autoritzada pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí pel control de la processionària.

- COM ES COL·LOQUEN LES TRAMPES? (Llegiu aquí les instruccions)

-S'ha de col·locar 1 trampa per hectàrea (1 trampa/10.000 m2)

-Si voleu consultar el llistat complet del Registre Oficial anau al web de Sanitat Vegetal. 

 

Maig

- Segueixen les actuacions de control de la plaga de l'eruga peluda a Menorca(Informació publicada al PIA).

Abril 

- Aquest mes eclosionen els ous de l'eruga peluda (Lymantria dispar) i s'intensifiquen les actuacions de control a Menorca. En aquest fulletó trobareu més informació.

Març

- Licitació en curs: el Servei de Sanitat Forestal treu a concurs el Servei per a la implantació de la Xarxa de seguiment de danys forestals a les Illes Balears per a l'any 2011. Feis clic aquí per consultar tots els detalls de la licitació.

SSF