desc_es_cofinanciado_por_la_union_europea_pos.png


Erasmus+ 2021-27

Erasmus+ és el programa de la UE per a donar suport a l'educació, la formació, la joventut i l'esport a Europa.

Per al període 2021-2027 compta amb un pressupost estimat de 26.200 milions d'euros, gairebé el doble del finançament del programa anterior, i  posa l'accent principalment en la inclusió social, les transicions ecològica i digital, i el foment de la participació de les persones joves en la vida democràtica.

Erasmus+ dona suport a les prioritats i activitats establertes en l'Espai Europeu d'Educació, el Pla d'Acció d'Educació Digital i l'Agenda de Capacitats Europea, així com al pilar europeu de drets socials, aplica l'Estratègia de la UE per a la Joventut 2019-2027, desenvolupa la dimensió europea de l'esport.

Erasmus+ ofereix oportunitats de mobilitat i cooperació en educació superior, formació professional, educació escolar, educació de persones adultes, joventut i esport mitjançant l'execució de les següents Accions Clau:

  • Acció Clau 1 (KA1): mobilitat de les persones
  • Acció Clau 2 (KA2): cooperació entre organitzacions i institucions
  • Acció Clau 3 (KA3): suport al desenvolupament de polítiques i a la cooperació
  • Accions Jean Monet: divulgació de coneixements sobre qüestions d'integració de la Unió Europea.

Erasmus+ KA1

L’Acció Clau 1 (KA1, acrònim de Key Action 1) és la més popular del programa i finança la mobilitat formativa d’estudiants i professors a l’estranger (ex. mobilitats d’estudiants universitaris per estudiar un curs a un altre país). Pel que fa a la Formació Professional, Erasmus+ finança mobilitats perquè els estudiants facin pràctiques o perquè els professors realitzin períodes d’observació o cursos, entre altres.

Erasmus+ s’estructura en 4 àmbits educatius: Formació Professional, Educació Superior, Educació Escolar i Educació de Persones Adultes. Aquets 4 àmbits del programa Erasmus+ es  es relacionen amb els nivells educatius del sistema educatiu espanyol de la següent manera:

  • Formació Professional: FPB, CFGM (FP, Ensenyaments Artístics i Ensenyaments Esportius), Ensenyaments professionals de música i dansa a conservatoris professionals, cursos d'especialització per a tècnics de GM, Certificats de professionalitat de nivell 1, 2 i 3...
  • Educació Superior: CFGS (FP, Ensenyaments Artístics i Ensenyaments Esportius) i ensenyament universitari.
  • Educació Escolar: Educació Infantil, ESO, Batxillerat, Ensenyaments Elementals de Música i Dança, Ensenyament Especial...
  • Educació per a Adults: Ensenyament d'adults (Ensenyaments incials, ESPA, Batxillerat) i EOI...

Un estudiant o professor només pot obtenir finançament del programa Erasmus+ del seu centre educatiu. Perquè un centre educatiu obtingui finançament i pugui oferir beques de mobilitat al seu alumnat i professorat, ha de participar en la Convocatòria de Propostes Erasmus+, que es publica anualment, i presentar una sol·licitud de fons (projecte de mobilitat) per a cada àmbit del programa Erasmus+. Exemple: un IES que imparteix ESO, FPB, CFGM i CFGS, si vol oferir beques de mobilitat a tot el seu l’alumnat i/o al professorat, haurà de presentar una sol·licitud a l’àmbit Educació Escolar (per a ESO), una altra a l’àmbit Formació Professional (per a FPB i CFGM) i una altra a l’àmbit Educació Superior (CFGS).

La convocatòria Erasmus+ és en règim de concurrència competitiva per a la major part de les accions. Erasmus+ distribueix el pressupost entre països i accions, però no hi ha una reserva de fons per a cada  Comunitat Autònoma. Per tant, els centres educatius sol·licitants competeixen amb centres educatius i organitzacions de tot Espanya.

El Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE), organisme autònom que depèn del Ministeri d’Universitats, és l’Agència Nacional espanyola per al desenvolupament i gestió del programa Erasmus+ de la Unió Europea en matèria d'Educació i Formació, i gestiona, entre d’altres, els fons de la KA1 a Espanya.

Erasmus+ KA1 Formació Professional (FPB, CFGM, Certificats de professionalitat)

La KA1 de l’àmbit Formació Professional  abasta, principalment,  els cicles d’FP Bàsica i CFGM (FP, Ensenyaments Artístics i Ensenyaments Esportius), cursos d'especialització per a tècnics de grau mitjà, Certificats de professionalitat de nivell 1, 2 i 3 i Ensenyaments professionals de música i dança a conservatoris professional...

La KA1 de l’àmbit Formació Professional finança els següents tipus d’activitats de mobilitat:

  • Mobilitats formatives d’estudiants i titulats (primer any després de titular):
    • Concursos de competències professionals VET-Skills (1-10 dies)
    • Pràctiques en empreses (2 setmanes-1 any)
  • Mobilitats formatives de professors
    • Aprenentatge per observació (job shadowing) (2-60 dies)
    • Períodes de docència (2-30 dies)
    • Cursos estructurats (2-60 dies)
  • Mobilitats vinculades a l’organització de mobilitats formatives d’estudiants i professors:
    • Visites preparatòries de les mobilitats d’estudiants o professors
    • Acompanyament d’estudiants
  • Altres
    • Mobilitats entrants de professors i personal d’empreses per fer codocència a Balears
    • Acollida de professors en formació.

A les Illes Balears, un centre que vulgui oferir beques de mobilitat a l’alumnat i professorat d’FPB, CFGM i certificats de professionalitat té dues opcions:

  1. Participar en els projectes de mobilitat EuroFP Balears, que gestiona la Conselleria d’Educació i Formació Professional mitjançant el Servei de Llengües Estrangeres i Projectes Internacionals. La Conselleria disposa de l’Acreditació Erasmus KA120-VET per a consorcis de mobilitat (s’explica més endavant), cosa que garanteix que cada projecte que presenti durant el període 2021/27 rebrà finançament. El nivell de finançament dependrà del nombre de centres participants en el consorci, del pressupost disponible en cada convocatòria i del tipus d’activitats de mobilitat per a les quals es sol·liciti finançament, entre d’altres.
  2. Participar directament en la convocatòria Erasmus+ i sol·licitar fons directament al SEPIE. Hi ha dues maneres de fer-ho, en funció de si el centre disposa de l’Acreditació Erasmus KA120-VET:
    • Projectes per a centres no acreditats KA122-VET. Estan pensats per a centres que s’inicien en Erasmus+. La convocatòria és en règim de concurrència competitiva: el SEPIE avalua la qualitat dels projectes de mobilitat que es presenten i reparteix el finançament disponible entre els millors projectes, fins que s’esgota, sempre que tinguin una valoració mínima de qualitat (d’una manera semblant a com es reparteixen les places en unes oposicions). Els projectes no acreditats poden finançar un nombre limitat de mobilitats, i no permeten la mobilitat a països no associats al programa Erasmus+ (fora d’Europa), entre d’altres limitacions.
    • Projectes per a centres acreditats KA121-VET. Estan pensats per a centres amb experiència en el programa Erasmus+ i que disposen de l’Acreditació KA120-VET, cosa que garanteix que el centre rebrà finançament per a tots els projectes que presenti durant el període 2021/27. La sol·licitud de fons és molt simple i el SEPIE no avalua la qualitat, sinó que reparteix el pressupost disponible entre tots els sol·licitants. Si el pressupost sol·licitat és superior al pressupost de la convocatòria (normalment és així), es reparteix entre els sol·licitants atenent a criteris com el grau d’execució pressupostària de projectes anteriors, el tipus d’activitats de mobilitat que es sol·liciten, la qualificació de la qualitat de la sol·licitud de l’Acreditació Erasmus, etc.).

L’Acreditació Erasmus KA120-VET és una eina per als centres educatius que desitgen obrir-se a l'intercanvi i la cooperació transfronterers que garanteix l’obtenció de finançament durant el període 2021/27. Està pensada per a centres amb experiència en el programa Erasmus+ i l’obtenció confirma que el centre té una estratègia d’internacionalització i que ha establert un pla per a executar activitats de mobilitat d'alta qualitat (pla Erasmus).

Per obtenir l’Acreditació Erasmus KA120-VET s’ha de presentar una sol·licitud (normalment a principis del 1r trimestre de cada curs escolar). Cada convocatòria pot oferir un nombre limitat d’acreditacions (la de 2022 va oferir només 20 Acreditacions). Si el nombre d’acreditacions no està limitat, es concedeixen a tots els sol·licitants que obtinguin una qualificació mínima de la qualitat de la sol·licitud. Si està limitat, es concedeixen als sol·licitants amb una millor avaluació de la qualitat de la sol·licitud, fins que s’esgoten.

Erasmus+ KA1 Educació Superior (CFGS)

La KA1 de l’àmbit Educació Superior l’ensenyament universitari, els ensenyaments artístics superiors, els CFGS d’FP, els ensenyaments professionals d'arts plàstiques i disseny de grau superior i els ensenyaments esportius de grau superior.

La KA1 de l’àmbit Educació Superior finança els següents tipus d’activitats de mobilitat:

  • Estudiants i titulats
    • Mobilitats d’estudiants per dur a terme un període d’estudi en una institució d’educació superior associada.
    • Mobilitats per realitzar pràctiques en llocs de treball (empreses, instituts d’investigació, laboratoris, etc.).
  • Professorat
    • Períodes de docència a l'estranger en una institució d'educació superior associada. Permet que el personal docent d’un centre educatiu o el personal d'empreses imparteixin classes en una institució d'educació superior associada a l'estranger.
    • Període de formació a l'estranger en una institució d'educació superior associada, una empresa o qualsevol altre lloc de treball pertinent. Permet que el professorat participi en una activitat de formació a l'estranger que sigui pertinent per al seu treball quotidià en el centre educatiu. Pot consistir en actes de formació (excepte conferències) o aprenentatge per observació i períodes d'observació.
  • Altres: visites preparatòries i acompanyaments.

Per poder sol·licitar fons dins d’aquest àmbit, prèviament s’ha d’obtenir l’Erasmus Charter for Higher Education (ECHE). Actualment s’obrin diferents terminis cada any per sol·licitar-la. Per obtenir-la, s’ha de presentar una sol·licitud i s’ha d’obtenir un mínim de 70 punts en l’avaluació de la qualitat. Més informació (inclou llistat i mapa de centres que disposen de l’ECHE): http://sepie.es/educacion-superior/carta-eche.html

Per sol·licitar fons, un centre ha de presentar una d’aquestes sol·licituds:

  • KA131-HED Projectes de mobilitat d'estudiants i personal d'Educació Superior finançada amb fons de política interior: una institució d'educació superior amb ECHE o un consorci de mobilitat pot sol·licitar un projecte KA131-HED, de 26 mesos de durada.
  • KA171-HED Projectes de mobilitat d'estudiants i personal d'Educació Superior finançada amb fons de política exterior: una institució d'educació superior amb ECHE o un consorci de mobilitat pot sol·licitar un projecte KA171-HED, de 24 o 36 mesos de durada.