Sanejament de varietats de vinya

    

Per tal de complir amb els requisits establerts pel Reial decret 1338/2018, de 29 d'octubre, pel qual es regula el potencial de producció vitícola, és indispensable dur a terme el sanejament de les virosis de les varietats de vinya que es pretenen autoritzar. Aquest procés es duu a terme en col·laboració amb altres centres de recerca, que duen a terme el procés de sanejament a partir de les varetes que es remeten des de l’IRFAP.

El primer pas per procedir al sanejament consisteix en l'establiment de les plantes in vitro, i un cop superat aquest pas, es realitza l'aïllament dels meristems. Durant la fase d'establiment, és essencial ajustar el medi de cultiu per a cada varietat, ja que habitualment presenten comportaments diferents in vitro.

   

sanejament_vinya.jpg

   

Aquest procés implica adaptar els nutrients, l'equilibri hormonal, així com les condicions de llum i temperatura, per assegurar que cada varietat es desenvolupi de manera òptima. La personalització del medi de cultiu és clau per garantir l'èxit del sanejament i la regeneració de plantes sanes a partir de material vegetal afectat o contaminat, tal com requereix la normativa vigent per a l'autorització de noves varietats de vinya.