El procés d’autorització de varietats a les Illes Balears

  

El procés de recuperació d'una varietat ancestral de vinya és llarg i complex, amb diverses fases i reptes tècnics. L'IRFAP porta anys treballant per retornar al sector vitivinícola de les Illes Balears una riquesa varietal que, després de dècades d'abandonament, es presenta ara com una oportunitat única per obtenir vins singulars i amb una forta identitat cultural. Aquest interès per les varietats ancestrals no només respon a la necessitat de conservar la biodiversitat vitícola, sinó també a la creixent demanda de productes diferenciats i vinculats a una història i un territori.

Fases del procés d’autorització de varietats ancestrals:

1. Estudis previs i preparació del material vegetal:

La primera fase implica la identificació ampelogràfica i genètica de la varietat, així com la comprovació del seu vincle històric amb la regió. A més, es prepara el material vegetal d'acord amb els requisits normatius, on el major repte és obtenir plantes lliures de virus, un fet extremadament difícil. Alternatives com la termoteràpia o cultius in vitro han mostrat un baix percentatge d’èxit fins ara. Aquesta etapa és un veritable coll d'ampolla, ja que aconseguir material sa de varietats antigues és com "buscar una agulla en un paller".       

20.png

2. Registre al Registre de Varietats Comercials (RVC):

Un cop es disposa de 10 plantes lliures de virus empeltades sobre portaempelts R-110, es sol·licita la inclusió de la varietat a l'Oficina Espanyola de Varietats Vegetals. Aquí comença el procés d'autorització mitjançant assajos que duren un mínim de 5 anys, i la varietat queda registrada al RVC. Aquesta fase garanteix que la varietat compleix amb els estàndards per a la seva explotació comercial. En aquest punt, però, cal precisar que encara no es pot plantar la varietat a la comunitat autònoma.

3. Autorització autonòmica i adaptació de la varietat:

Després del registre, es realitzen estudis d’adaptació de la varietat en l'entorn específic de les Illes Balears, un procés que també dura uns 5 anys i en el qual s’inclouen vinificacions experimentals. Finalitzat l'estudi, es sol·licita l'autorització al Butlletí Oficial de la comunitat autònoma, fet que permet finalment que la varietat pugui ser plantada i cultivada.

Aquest procediment no només abasta els aspectes tècnics de la conservació genètica i sanitària, sinó que, a més, ha d’ajustar-se a les normatives de les IGP (Indicació Geogràfica Protegida) i DOP (Denominació d’Origen Protegida), que requereixen estudis i justificacions addicionals per a la inclusió de les varietats en els seus reglaments.

 Imatge12_14.jpg

    

Varietats autoritzades des de 2012:

   

Taula 1. Les varietats autoritzades a les Illes Balears.

Taula_1_117.jpg