Els recursos fitogenètics
Es coneix per recurs genètic aquell material genètic de valor real o potencial, entenent-se per material genètic tot material d'origen vegetal, animal, microbià o d’altra naturalesa, que contingui unitats funcionals d'herència. Per tant, els recursos genètics fan referència a la part de la diversitat genètica que té o podria tenir un ús pràctic.
Degut a l'amenaça que suposa l’erosió genètica, els organismes i les institucions d’arreu del món estableixen diferents mesures per evitar la pèrdua de diversitat, entre les quals hi trobem les col·leccions.
Les col·leccions ex situ són les que es duen a terme fora de l’hàbitat natural de les espècies, i són un complement molt important per a la conservació in situ, la que ocorre en els hàbitats naturals o en les explotacions de producció agrària, en el cas de les espècies cultivades. Solen ser mantingudes per bancs de gens nacionals i internacionals, per garantir la conservació a llarg termini i la disponibilitat dels recursos per als usuaris.
L’IRFAP és un dels organismes al que a nivell autonòmic se li han atribuït funcions de conservació de recursos fitogenètics. L’entitat compta amb diferents col·leccions ex situ, entre les quals en trobem de naturalesa in vivo (planta viva) i ex vivo (teixits de planta conservats a partir de diferents tècniques):
- Sa Granja (col·lecció ex vivo de llavors de cultius herbacis extensius i hortícoles)
- Sa Granja (col·lecció in vivo de vinya)
- Son Real (col·lecció in vivo d’ametller i garrover)
- S’Alqueria Vella, Parc de Llevant (col·lecció in vivo d’olivera)
- Planícia (col·lecció in vivo de cirerer)
- Raixa (col·lecció in vivo de cítrics)