Microvinificacions experimentals de varietats minoritàries
D'acord amb el Reial decret 1338/2018, de 29 d'octubre, que regula el potencial de producció vitícola, per autoritzar la incorporació d'una varietat de vinificació en una comunitat autònoma, és necessari dur a terme un examen d'aptitud. Aquest examen consisteix en l'estudi de l'aptitud cultural de les varietats de vinya en les condicions de cultiu considerades normals per a la regió. L'objectiu és avaluar la seva capacitat productiva i adaptabilitat en comparació amb varietats ja establertes.
Durant aquest examen, es cultiven i s'observen com a varietats testimoni una o més varietats de vinya que estiguin incloses en els Registres de Varietats Comercials i Protegides, i que estiguin sent cultivades en condicions agroclimàtiques similars. Això permet comparar les noves varietats amb les ja existents en les mateixes condicions de cultiu. La inclusió d'una nova varietat en la classificació només pot tenir lloc després de cinc anys consecutius de producció, a partir de l'inici de l'examen.
Per garantir una avaluació precisa del potencial diferencial de cada varietat, el protocol d'elaboració de les microvinificacions a les finques experimentals que col·laboren amb l’IRFAP. El procés de vinificació pautat és de mínima intervenció per garantir aquest requisit. Això implica que la fermentació es realitza, preferentment, en tancs de fermentació a temperatures controlades, i a partir de la inoculació de llevats comercials per assegurar el control del procés.
Aquest enfocament permet una comparació objectiva del rendiment i les característiques enològiques de les noves varietats respecte a les ja establertes, amb la finalitat de determinar si són adequades per ser incorporades a la classificació oficial de varietats de vinificació de la comunitat autònoma.