Anàlisis Fitopatològiques
Consells per dur mostres al laboratori
Historial del cultiu
Per fer un diagnòstic correcte és important conèixer algunes característiques de la parcel·la (tipus de terra, tipus de reg, males herbes, etc.) i de la història del cultiu (podes, tractaments, abonaments, pluges, excessos de calor, data d'aparició dels símptomes, etc.).
Per aquestes raons, sol·licitam que s'ompli una sol·licitud de diagnòstic (anau a la pestanya "models de sol·licitud") i que la persona que dugui la mostra conegui el més possible la planta i la parcel·la.
Com triar la mostra?
En primer lloc, la mostra ha de ser representativa:
- Si es tracta d'un camp amb una afecció generalitzada, pendre mostres de plantes a l'atzar.
- Si només està afectada una zona (o per rodals), el millor és que la mostra correspongui a la zona marginal de l'avanç de l'afecció (marge del rodal) i es trien plantes que comencin a mostrar els símptomes.
- Si és un arbre o una planta amb afecció de fruits, fulles o branques, el millor és tallar una branca afectada que contempli el símptoma i també les altres parts.
En hortícoles, el millor és agafar la planta sencera, amb arrels i part aèria.
Per seleccionar una mostra ha d'observar-se el símptoma o dany, després es triarà una mostra en la que s'observin aquests. En general, les mostres han de ser de plantes afectades, però no mortes (on només trobarem sapròfits).
Conservació i enviament a Sanitat Vegetal
Quan es recull la mostra és important que no tingui rosada o aigua lliure perquè pot causar podriments ràpidament, sobretot si la temperatura és alta.
És important que la planta no s'assequi perdent turgència, sobretot si els òrgans afectats són les fulles. Per evitar-ho hi ha dues maneres d'actuar:
- Si la mostra va a arribar al laboratori el mateix dia, és suficient posar-la dins d'una bossa de plàstic.
- Si passaran uns dies, el millor és guardar-la al frigorífic amb paper de diari (no de color o amb fotos) i tot dins d'una bossa de plàstic.
En resum, el més important és que la mostra no dessequi, i que tampoc tingui massa humitat que la podriria.
Mostres de terra:
Si es sospita de nematodes del sòl, la mostra ha de ser d'aproximadament 500 gr. i de la zona límit del rodal, si hi hagués. si el símptoma estigués generalitzat o per valorar la necessitat de fer tractaments precultiu, la mostra es prendrà en 5-6 punts de la parcel·la triats a l'atzar, i s'homogeneitzaria dins d'una mateixa bossa. La profunditat al prendre la mostra ha de ser 20-30 cm. Més informació: aquí.
On dur les mostres?
Les mostres es poden entregar als següents organismes oficials:
- Secció de Sanitat Vegetal. (C/ Reina Constança, 4. Palma)
- Laboratori de Sanitat Vegetal. (C/ Eusebi Estada 145. Palma)
- Delegació Comarcal de Felanitx (Passeig Ramon Llull, 19 . Felanitx)
- Delegació Comarcal d'Inca (C/ dels Selleters, 25 (centre BIT) Pol. de Can Matzarí. Inca)
- Delegació Comarcal de Manacor (Via Portugal, 41. Planta baixa, local centre. Manacor)
- Delegació Comarcal de sa Pobla (Ctra. de sa Pobla-Muro, km 1,5 Pol. de sa Vileta)
- Delegació Comarcal de Campos (C/ de Vázquez Mella, 7):