Història de les denominacions varietals
Més enllà de la necessitat de preservar la biodiversitat vitícola, hi ha un objectiu igualment clar: respondre a l’interès creixent del sector i dels consumidors per l’elaboració de vins a partir de varietats tradicionals. Aquest interès no se centra únicament en obtenir vins de qualitat, sinó en crear un producte diferenciat, peculiar i original, estretament lligat al seu origen, història i cultura vitivinícola, que ha perdurat al llarg de generacions.
En aquest context, l’IRFAP ha elaborat un estudi històric per recopilar referències bibliogràfiques sobre les diferents varietats de raïm. Aquest enfocament ressalta el valor històric que acompanya cadascuna d’aquestes varietats, un llegat que enriqueix la identitat dels vins i els atorga una singularitat especial. Un relat únic per a que viticultors i bodeguers acompanyin als seus vins i vinyes.
Un exemple d’aquest llegat es troba en els escrits de Tofiño de San Miguel l'any 1787, on es mencionava la qualitat dels vins de Mallorca, destacant varietats com el pàmpol rodat, el mollar i la malvasia, juntament amb altres procedents de localitats com Banyalbufar i Pollença, com la momona. Aquestes referències històriques subratllen la importància de recuperar i protegir aquestes varietats, ja que no només contribueixen a la biodiversitat vitícola, sinó que també mantenen viva una tradició que fusiona el passat amb el present, oferint al consumidor una experiència enològica que va més enllà del simple gaudi sensorial.
En definitiva, aquest esforç no només busca conservar la diversitat vitícola, sinó també rescatar i transmetre un valuós patrimoni cultural i enològic, permetent que cada varietat expliqui la seva pròpia història, carregada de tradició, autenticitat i un profund arrelament al territori.
Podeu consultar la publicació d’aquest treball a Els noms de les varietats de raïm de les Illes Balears.