Participacions preferents Bankia
Procediment per reclamar les participacions preferents i el deute subordinat de BANKIA per la via arbitral
La Direcció General de Salut Pública i Consum informa que Bankia posa a disposició dels clients que adquiriren participacions preferents i obligacions subordinades la possibilitat d’acudir a l’arbitratge, per a la qual cosa s’estableix un procediment especial que s’explica a continuació:
-
Únicament poden sol•licitar l’arbitratge les persones físiques i les persones jurídiques sense ànim de lucre sempre que tenguin la condició de client minorista. Atesa la necessitat de valorar individualment les particularitats de cada cas, no s’admet que els col•lectius se sotmetin a l’arbitratge, ja que les sol•licituds han de ser individuals.
-
S’ha determinat que la junta arbitral de consum competent per resoldre els arbitratges admesos sigui la Junta Arbitral Nacional, dependent de l’Institut Nacional del Consum, amb seu a Madrid.
La peculiaritat és que per resoldre sol•licituds individuals d’arbitratge la junta arbitral competent és la de la comunitat autònoma on el consumidor té el domicili, però en aquest cas Bankia subordina la decisió o l’emissió del laude a la Junta Nacional. -
El procediment arbitral és voluntari, gratuït i no requereix l’assistència d’un advocat ni d’un procurador, i és alternatiu a la via judicial.
-
Mitjançant l’arbitratge es poden atendre i resoldre reclamacions basades en defectes de comercialització d’un producte o servei determinat.
-
El laude ha de definir, en cada cas, la quantitat que ha de percebre el client. Aquest import no és mai superior a la quantitat màxima objecte de restitució, que s’expressa en el conveni arbitral segons la fórmula següent:
(+) Import subscrit: valorant els títols al valor nominal o al preu de compra (segons si s’han adquirit en el moment de l’emissió o posteriorment).
(-) Menys interessos percebuts efectivament (cupons cobrats).
(+) Més els interessos que s’haguessin obtingut durant el mateix període, en un dipòsit tradicional, amb la referència de l’evolució de l’índex Euríbor a 12 mesos. En qualsevol cas, el valor màxim està limitat al 100 % del valor nominal.
A més, la liquidació de les quantitats que s’han de percebre s’ha de dur a terme tenint en compte les diferències entre la quantitat màxima objecte de restitució i el valor de les accions de Bankia rebudes en l’operació de recompra (bescanvi), d’acord amb la cotització en el moment del tancament del mercat el dia anterior a la data de la signatura del conveni arbitral, llevat que el client les hagués alienat amb anterioritat. En aquest darrer cas, es descompta l’import obtingut per la venda.
Per tant, el client ha de saber en el moment de signar el conveni arbitral l’import de la quantitat que li toca percebre d’acord amb la fórmula de liquidació que recull el conveni, i assumir el risc de mercat per l’evolució de la cotització de les accions a partir d’aquest moment si decideix conservar-les. -
S’han establert uns criteris de prelació en el tractament de les sol•licituds, que prioritzen els clients petits inversors i la gent gran respecte de les persones més joves.
-
Sembla que s’optarà pel procediment sense fase d’instrucció més ràpid que preveu l’article 40 del Reial decret 231/2008, de 15 de febrer, pel qual es regula el Sistema Arbitral de Consum.
A més, aquest Reial decret permet la possibilitat que l’audiència, dins el procediment arbitral, sigui per escrit, sense la necessitat de presència física (article 44) i la Junta Nacional d’Arbitratge podria optar per aquesta opció.
Si l’audiència és oral i el reclamant no s’hi presenta, i l’àrbitre estima convenientment exposades i documentades les al•legacions, pot dictar un laude en què estimi les pretensions del consumidor.
D’altra banda, el Reial decret esmentat admet la possibilitat que la vista presencial es faci per videoconferència. En aquest sentit, en el supòsit que en el procediment arbitral se sol•liciti una audiència oral, la Direcció General de Salut Pública i Consum posarà a l’abast dels afectats un servei de videoconferència per evitar-los el desplaçament a Madrid. -
L’arbitratge no retarda en absolut el procés de bescanvi, el qual ha de seguir el curs previst. Són dos processos independents.
-
El consumidor pot vendre en qualsevol moment les seves accions, independentment de la tramitació de l’arbitratge. En cas d’obtenir un laude favorable, l’import que s’hagi percebut per les vendes de les accions s’ha de descomptar de l’import màxim que ha de percebre, d’acord amb la fórmula que recull el conveni d’arbitratge.
-
Resum de l’esquema del procés (esquema del procés):
-
Els consumidors no es poden adherir a una oferta pública d’adhesió limitada d’arbitratge. És a dir, pel simple fet d’haver subscrit preferents o subordinades no poden presentar davant la Junta Arbitral territorial una sol•licitud d’arbitratge i iniciar un procediment obligatori per a ambdues parts, sinó que s’han de presentar a la seva oficina de Bankia amb tota la documentació i sol•licitar a l’entitat que admeti un arbitratge mitjançant un formulari normalitzat (Formulari de sol•licitud d’arbitratge).
El consumidor ha d’adjuntar al formulari de sol•licitud d’arbitratge una fotocòpia de tots els documents de què disposi i que estiguin relacionats amb el producte contracte del compte de valors, ordre de compra, test de conveniència, etc. o qualsevol altra documentació acreditativa de circumstàncies personals. -
Juntament amb un expedient propi, Bankia trametrà la sol•licitud a un expert independent l’entitat KPMG Asesores, SL,, que ha d’avaluar l’admissibilitat al procediment arbitral, d’acord amb els criteris que estableix la Comissió de seguiment de preferents, creada pel Reial decret llei 6/2013, de 22 de març.
-
Una vegada examinat l’expedient, l’expert independent ha d’emetre un informe que determini si hi concorre alguna de les circumstàncies establertes en els criteris d’admissibilitat. Si hi concorren, l’informe també ha de determinar la quantitat màxima per la qual es pot sol•licitar l’arbitratge i, en conseqüència, l’import màxim que potencialment pot recuperar el client.
-
Si l’informe és negatiu, Bankia no té l’obligació d’oferir al client la possibilitat de sol•licitar l’arbitratge, tot i que pot acudir als tribunals de justícia per plantejar la reclamació o formular denúncies davant els organismes administratius competents.
-
Si l’informe és positiu és a dir, si hi concorren circumstàncies, Bankia pot oferir al client la possibilitat de subscriure un conveni arbitral per sotmetre el litigi a la decisió de la Junta Arbitral Nacional.
-
El client, en vista de l’oferta i, especialment, de la suma que com a màxim se li planteja recuperar, pot decidir si accepta l’arbitratge, en els termes que se li proposen, o si el rebutja. En aquest darrer cas, pot acudir a la via judicial.
-
Si accepta el conveni arbitral, Bankia ha d’incorporar en l’expedient les al•legacions que hagi comunicat al consumidor i l’ha de trametre a la Junta Arbitral Nacional perquè designi un àrbitre i resolgui la qüestió plantejada mitjançant un laude.
-
El laude que es dicti és de compliment obligat per a les dues parts i té el mateix valor que una sentència judicial. En cas que el laude sigui favorable al client, l’entitat ha d’abonar la quantitat que el laude assenyali, d’acord amb la fórmula de liquidació que reculli el conveni arbitral.
-
Des del moment que s’accepta el conveni arbitral, cal tenir present que el client perd tota opció d’acudir als tribunals de justícia per reclamar per la mateixa qüestió.
-
Bankia posa a disposició de les persones interessades el telèfon d’informació 91 791 16 49, de dilluns a divendres, de 9.00 a 20.00 hores.
A més, es pot consultar la plana web www.bankia.es.
-
Informació d'interès per als consumidors i usuaris Arbitratge de preferents i subordinades de Bankia
Palma, 26 d’abril de 2013