Torna

Races autòctones de les Illes Balears

Vaca menorquina


Dades generals

És un representant clar del tronc boví roig convex de l’àrea mediterrània, que ha anat deixant constància de la seva presència per tots els països que envolten aquesta mar, tal volta amb més incidència a les Illes. Durant molts d’anys fou la raça majoritària o dominant a l’illa de Menorca, amb una clara tendència dirigida a la producció de llet i formatge com a producte final. En l’actualitat, com passa amb altres races de les Illes, malgrat la seva presència mil·lenària contrastada, el bestiar boví de raça menorquina és un grup molt reduït d’animals, dels quals encara podem gaudir gràcies a l’esforç continuat d’una família d’aquesta illa.

Vaca menorquina - Dades generals

La raça disposa d’una associació de criadors i de Llibre genealògic, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de 15 d’abril de 2000, i que, d’acord amb les dades subministrades per l’Associació de Criadors, el cens d’animals registrats, igual que el de socis ha augmentat aquests darrers anys.

És una de les races europees més estudiades genèticament, i figura la primera en capacitat de producció de k-caseïna, factor de gran importància per la transformació de llet en formatge. Malgrat tenir aquesta gran aptitud productiva, resten a l’illa només dos llocs el·laboradors d’aquest excel·lent formatge que es comercialitza en petits comerços, i que té una fama merescuda arreu del mon pel seu característic sabor i la seva gran qualitat.