Torna

Races autòctones de les Illes Balears

Indiot mallorquí


Característiques més destacades

El cap és fi i molt característic: sense plomes, de color vermell intens en els mascles, i de tons vermells més clars en les femelles. Tenen una carúncula o excrescència carnosa (" moc"), bastant desenrotllat en els mascles, i no tant a les femelles, que el presenten més curt. Els ulls són grossos i tenen l’iris obscur, quasi negre. El bec és fort, de mida mitjana i de color gris obscur. La pell que recobreix la gorja i el principi del coll és més extensa en els mascles.

Indiot mallorquí - Característiques més destacades

El coll és llarg, àgil i potent. La pitrera no és excessivament ampla, però sí ben musculada, i l’esquena és més aviat estreta i sempre inclinada. Les ales són fortes i poderoses, malgrat que volen poc, i les cames són fortes i àgils, cosa que els permet un desplaçament ràpid. El color dels tarsos és gris fosc o pissarrenc, color que es va aclarint amb l’edat, i que torna d’un to rosat. Presenten, amb certa freqüència, esperons no molt marcats.

El plomatge, com ja s’ha mencionat, és de color negre, amb tonalitats verdoses, sense clapes o plomes d’un altre color. Al mig del pit hi presenten un grup de plomes que tenen l’aparença de pèls o cerres llargues, de color negre, que s’anomena pinzell, i que és més notori en els mascles que en les femelles. Les plomes de la coa son fortes i llargues, i es presenten sempre inclinades en el mateix pla de l’esquena.